Khabar angin mengatakan bahawa gergasi perkakas rumah China Haier akan membina sebuah kereta

Menurut laporan oleh British “Daily Mail” pada 8 Ogos, sumber dipetik sebagai berkata bahawa Haier Group, sebuah syarikat perkakas rumah terkemuka di China, merancang untuk memasuki industri automotif dengan melancarkan kereta jenama sendiriLULUH.

Projek bercita-cita tinggi, yang kini dalam tahap perencanaan, dilaporkan akan menggunakan model OEM, walaupun tarikh pelancaran yang tepat belum ditentukan.

Walau bagaimanapun, Haier setakat ini menafikan bahawa ia akan melancarkan kereta jenama sendiri, dengan mendakwa bahawa ia sedang membina sub-platform Internet industri di bidang automotif, dan pengeluar yang berkaitan bergantung pada platform Internet perindustriannya COSMOPlat. Langkah ini bertujuan untuk memperkasakan transformasi digital perusahaan dalam rantaian industri automotif. Pada masa yang sama, syarikat itu menyatakan bahawa ia akan menggunakan kelebihan teknologi dan pemandangan rumah pintar untuk mewujudkan ekosistem interkoneksi kereta keluarga baru dengan syarikat automotif.

Beberapa tahun yang lalu, Haier memasuki bidang automotif.Haier Capital melabur dalam sejumlah penyedia perkhidmatan kereta pintar dan saling berkaitan, termasuk PATEO, pengeluar alat ganti kenderaan Jiangsu Tongming Transtech Services Automotive Electric Co., Ltd. dan syarikat lain. Selepas itu, Haier menandatangani perjanjian strategi kerjasama 2021 dengan SAIC, Geely dan syarikat kereta lain.

Namun, dari perspektif kandungan kerjasama, Haier tidak langsung memasuki pembuatan kenderaan, tetapi memasuki rantai ekologi kenderaan. Melalui platform Internet perindustriannya, ia dapat menghubungkan pengeluar kenderaan, dan menghubungkan kereta dan rumah dengan pintar dengan dua senario aplikasi kehidupan utama.

Orang yang biasa dengan perkara itu juga mendedahkan kepada Yicai.com bahawa Haier akan menggunakan model pengecoran. Dengan kata lain, jika produk dilaksanakan, Haier akan bekerjasama dengan syarikat kereta untuk OEM. Tahun lalu, Haier menjalin kerjasama strategik dengan Geely, SAIC, dan Chery. Sama ada pengeluar perkakas rumah ini akan memilih syarikat ini untuk OEM masih belum diketahui.

Lihat juga:Vivo nafi laporan hasilkan kereta

Haier bukan syarikat perkakas rumah pertama yang memasuki sektor automotif. Midea, Hisense, Gree, Skyworth, Sony dan syarikat lain mempunyai susun atur mereka sendiri. Terdapat dua cara utama: satu adalah membina kereta secara langsung, dan yang lain adalah memasuki rantaian industri automotif melalui pelaburan dan produk ekologi yang berkaitan.