Keuntungan bersih BOE Technology meningkat 10 kali ganda pada separuh pertama 2021

Pada hari Isnin, syarikat komponen elektronik China BOE melaporkan bahawa pendapatannya pada separuh pertama tahun ini adalah 107.285 bilion yuan ($17 bilion), meningkat 89.04% tahun ke tahun. Keuntungan bersihnya yang dapat diagihkan kepada pemegang saham adalah 12.762 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 1023.96%.

Penyedia teknologi, produk dan perkhidmatan paparan semikonduktor yang berpusat di Beijing mengatakan bahawa selain peningkatan kapasiti pengeluaran projek baru, pertumbuhan pendapatan syarikat terutama disebabkan oleh lintasan kenaikan industri yang berterusan tahun ini dan kenaikan harga produk utama.

BOE ditubuhkan pada tahun 1993 dan memberi tumpuan kepada paparan semikonduktor, LED mini, sensor dan penyelesaian, inovasi sistem pintar dan penyelesaian perubatan pintar.

Pada separuh pertama tahun ini, bahagian pasaran BOE dalam telefon pintar LCD, tablet, komputer notebook, monitor, dan TV terus menduduki tempat pertama di dunia, dan penjualan peranti paparan meningkat 18% tahun ke tahun. Pendapatan produk paparan menyumbang 97.57% daripada pendapatan syarikat pada separuh pertama tahun ini, dan pendapatan perniagaan lain menyumbang kurang dari 1%.

Laporan terbaru yang dikeluarkan oleh penganalisis Apple Guo Mingji di Tianfeng International Securities menunjukkan bahawa BOE akan menjadi pembekal baru paparan LED MacBook Air Mini Apple.

Laporan BOE baru-baru ini juga menyebutkan bahawa penjualan gambar perubatan unit perniagaan sensor meningkat 51% tahun ke tahun, dan gambar tersebut telah dihasilkan secara besar-besaran kepada syarikat alat perubatan mewah di Eropah, Amerika, Jepun dan Korea Selatan.

Lihat juga:Syarikat komponen elektronik China BOE Technology mencapai keuntungan rekod pada separuh pertama 2021

Syarikat itu juga mengumumkan rancangan pembelian semula saham, yang bermaksud untuk membeli semula 350 juta hingga 500 juta saham pada harga tertinggi 8.5 yuan sesaham, merangkumi sekitar 0.91% hingga 1.30% daripada jumlah saham syarikat.

Laporan pada hari Isnin juga mendedahkan bahawa dua syarikat Qingdao, termasuk Hefei dan BOE, bersama-sama melabur 8.17 bilion yuan untuk membina pangkalan pengeluaran peranti paparan mudah alih di Qingdao. Modul yang dihasilkan akan digunakan terutamanya dalam produk elektronik seperti telefon pintar, tablet, dan komputer riba.