Ketua SAIC mengatakan tekanan kos sangat besar

“Dipengaruhi oleh wabak ini, keselamatan dan kestabilan rantaian bekalan industri menghadapi cabaran yang teruk. Kenaikan mendadak harga bahan mentah bateri ketika ini lebih mengganggu. Dalam satu tahun terakhir atau lebih, harga litium karbonat telah meroket 10 kali, dan pembuat kenderaan berada di bawah tekanan kos yang luar biasa.”Kalimat ini berasal dari Chen Hong, Pengerusi SAIC, seperti yang dia katakan pada Persidangan Kenderaan Tenaga Baru Dunia 2022 pada 27 Ogos.

Chen Hong juga menunjukkan cabaran lain yang sedang dihadapi industri ini. Pertama, dengan pengembangan kenderaan tenaga baru di China, peta jalan yang jelas diperlukan untuk memandu pembangunan hijau dan rendah karbon industri automobil. Kedua, halangan perlindungan di kawasan individu masih ada, yang tidak kondusif untuk pembentukan pasar nasional yang bersatu. Ketiga, beberapa syarikat secara membuta tuli mengejar skala produk dan jarak pelayaran yang panjang, yang hanya menyebabkan kadar penggunaan tenaga yang lebih tinggi per batu untuk beberapa kenderaan elektrik.

“Kunci elektrifikasi penuh bukan hanya produk elektrik, tetapi juga kecekapan tenaga yang lebih tinggi, pelepasan yang lebih rendah, dan pengoptimuman seluruh rantaian industri,” tambah Chen Hong.

Chen juga mengemukakan dua cadangan untuk pembangunan hijau di sektor automotif. Pertama sekali, beliau mencadangkan memperkenalkan dasar kredit karbon, yang secara langsung dikaitkan dengan pelepasan karbon, dan menggalakkan syarikat melancarkan produk yang menjimatkan tenaga dan mengurangkan pelepasan. Kedua, sokongan dasar perlu diperluas dari produk ke R&D, pembuatan dan penggunaan praktikal, termasuk mendorong perusahaan untuk meningkatkan pelaburan R&D dan membina atau membina semula kilang hijau.

Pada separuh pertama tahun 2022, SAIC memperoleh pendapatan sebanyak 315.9 bilion yuan (AS $45.7 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 13.68%, sementara keuntungan bersih syarikat adalah 9.748 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 48.81%.

Lihat juga:SAIC dan OPPO melancarkan penyelesaian bersepadu telefon pintar dalam kenderaan

Pada separuh pertama tahun ini, jenama bebas, kenderaan tenaga baru dan operasi luar negara memimpin syarikat mencapai beberapa pertumbuhan baru. Dari Januari hingga Jun, penjualan jenama SAIC sendiri mencapai 1.139 juta, merangkumi lebih daripada 50% daripada jumlah penjualan syarikat. Penjualan kenderaan tenaga baru mencapai 393,000, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 32.9%. 381,000 kenderaan terjual di luar negara, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 47.7%.