Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng: Pemimpin industri masa depan dengan output tahunan unit 400K

Dia Xiaopeng, Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors, menjelaskan pengalaman Xiaopeng Motors dalam pembuatan kenderaanPada 7 Julai di Forum Buku Biru Automotif China ke-14. Dia mengatakan bahawa dia menghadapi banyak cabaran dan melangkah ke banyak lubang ketika pertama kali bergabung dengan industri automotif sebagai pakar Internet, sambil menambah bahawa banyak aspek sekarang perlu disesuaikan. Sebagai contoh, Xiaopeng Motors sebelumnya setuju dengan ungkapan industri bahawa “output tahunan 100,000 kenderaan adalah ambang”, tetapi dia menyatakan kepercayaannya,” Ketika kami mencapai 100,000 kenderaan, kami mendapati bahawa jumlah industri kenderaan elektrik pintar hari ini bukanlah ambang asas., Mungkin sekitar 400,000 kenderaan. “

Ketika meninjau sejarah pengembangan Xiaopeng Motors, He Xiaopeng menyebutkan alasan mengapa syarikat itu berhenti membina kenderaan hibrid. “Kami mempunyai pilihan yang sukar pada tahun 2020. Antara pembangunan jangka panjang dan faedah jangka pendek, dan sama ada ia harus dilakukan atau tidak. Sejujurnya, kami telah lama berbincang dan akhirnya memilih untuk meninggalkan kereta hibrid.”

Dia percaya bahawa dalam proses peralihan dari kenderaan bahan bakar tradisional ke kenderaan tenaga baru, kenderaan hibrid tidak dapat dielakkan dan mempunyai permintaan pasar yang besar. Namun, setelah 2023 dan 2024, kenderaan hibrid secara beransur-ansur akan menurun, dan pada masa yang sama, mereka juga akan membawa cabaran yang berbeza kerana laluan teknikal yang berbeza.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors Menanggapi Pos Elon Musk “Kenderaan Elektrik China Memimpin Dunia”

Dia Xiaopeng mengatakan bahwa dalam beberapa tahun terakhir, sekitar 300 syarikat baru dalam industri ini telah memasuki bidang pembuatan mobil, dan hanya sekitar 10 syarikat kereta yang benar-benar dapat merebut tempat dalam industri ini dan mencapai jumlah penjualan tertentu. Baru-baru ini, hampir 30 syarikat baru seperti Xiaomi dan Aito telah menyertai trek ini. Dia memuji “latecomers” dan berkata: “Anda dapat melihat bahawa syarikat-syarikat baru ini telah meningkatkan tahap rata-rata pengeluar kereta kami tujuh atau lapan tahun yang lalu, sama ada dari industri seperti telefon pintar, peralatan rumah tangga atau Internet.”

Data penjualan syarikat menunjukkan bahawa Xiaopeng Motors menghantar 15,000 kenderaan pada bulan Jun dan 69,000 kenderaan pada separuh pertama tahun ini, menjadi juara penjualan di antara apa yang disebut “kekuatan baru” pembuatan kereta di China. Sejak syarikat itu ditubuhkan, lebih daripada 200,000 kenderaan telah dihantar.