Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors Menanggapi Pos Elon Musk “Kenderaan Elektrik China Memimpin Dunia”

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk tweet danPlatform media sosial China WeiboPada hari Isnin, dia berkata, “Sepertinya hanya sedikit orang yang menyedari bahawa China adalah pemimpin dunia dalam penjanaan tenaga boleh diperbaharui dan kenderaan elektrik. Ini adalah fakta sederhana, tidak kira bagaimana anda melihat China”. Dia Xiaopeng, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kenderaan elektrik domestik Xiaopeng Motors, kemudian meneruskan danKomen mengenai laporan Feng mengenai catatan Weibo Musk.

Dia berkomentar: “Saya tidak tahu banyak tentang penjanaan tenaga boleh diperbaharui. China hanya berada di barisan hadapan dunia dalam bidang kenderaan elektrik. Untuk memimpin dunia, kita mesti memimpin teknologi dan produk. Lebih penting lagi, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 10 tahun untuk China memimpin pasaran global dan mencapai situasi menang-menang dalam perniagaan. Lebih dari 10 tahun yang lalu, kami mempunyai pemahaman yang serupa mengenai Internet mudah alih, tetapi setelah pertempuran teknologi sebenar bermula, kepemimpinan global China di Internet mudah alih tidak akan mencukupi. “

Menurut statistik Pentadbiran Tenaga Nasional China, kapasiti tenaga boleh diperbaharui yang dipasang di China akan melebihi 1 bilion kilowatt pada tahun 2021, dan kapasiti terpasang tenaga angin dan penjanaan tenaga fotovoltaik akan melebihi 300 juta kilowatt. Pada akhir tahun 2021, kapasiti penjanaan tenaga boleh diperbaharui terpasang di seluruh negara mencapai 1.063 bilion kilowatt, menyumbang 44.8% dari jumlah kapasiti penjanaan tenaga terpasang. Secara khusus, tenaga hidro adalah 391 juta kilowatt, tenaga angin adalah 328 juta kilowatt, dan fotovoltaik adalah 306 juta kilowatt.

Lihat juga:Keluaran bateri kuasa China melebihi 29.0GWh pada bulan April

Syarikat penyelidikan teknologi Canalys mengeluarkan laporan pada awal tahun ini bahawa penjualan kenderaan elektrik global pada tahun 2021 adalah 6.5 juta, peningkatan 109% berbanding tahun 2020 dan menyumbang 9% dari semua penjualan kereta penumpang. Namun, dipengaruhi oleh wabak pneumonia mahkota baru yang berterusan dan kekurangan cip global, pasaran automotif global hanya akan meningkat sebanyak 4% pada tahun 2021.

Laporan itu menunjukkan bahawa pada tahun 2021, 3.2 juta kenderaan elektrik terjual di daratan China, menyumbang separuh daripada penjualan kenderaan elektrik global, 2 juta lebih banyak daripada penjualan pada tahun 2020. Secara khusus, Wuling Hongguang Mini EV yang dihasilkan oleh SAIC-GM-Wuling adalah model EV terlaris di daratan China pada tahun 2021. Tesla menduduki tempat kedua dan ketiga, dengan Model Y mengatasi Model 3.