Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail Xu Lei dinaikkan pangkat menjadi presiden JD

JD.com, syarikat e-dagang utama China, mengumumkan pada 6 September bahawa ia telah melantik Xu Lei, mantan CEO JD Retail, sebagai presiden baru syarikat itu. Xu akan bertanggungjawab untuk operasi harian dan pengembangan yang diselaraskan dari pelbagai unit perniagaan di JD.com, dan akan terus melaporkan kepada Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Liu Qiangdong.

Syarikat itu juga mengumumkan dalam laporan yang diajukan untuk Bursa Saham Hong Kong bahawa Xin Lijun, mantan CEO JD Health, dilantik sebagai CEO JD Retail yang baru, dan Jin Enlin, mantan ketua bahagian farmasi JD Health, kini telah menjadi CEO JD Health.

Setelah Xu Lei dinaikkan pangkat, Liu Qiangdong akan melaburkan lebih banyak masa untuk merumuskan strategi jangka panjang syarikat, meremajakan pengurusan dengan mentor dan magang, dan menyumbang kepada revitalisasi luar bandar.

JD.com menyatakan bahawa dalam 12 tahun sejak Xu Lei bergabung dengan syarikat itu-terutama sejak dia menjadi Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail pada bulan Julai 2018-dia telah menetapkan falsafah perniagaan “penciptaan nilai berdasarkan kepercayaan dan berpusatkan pelanggan”, memimpin JD Retail selama tiga tahun berturut-turut. Mencapai pertumbuhan berkualiti tinggi.

Lihat juga:Pendapatan Q2 JD mencapai 253.8 bilion yuan, lebih tinggi daripada jangkaan pasaran

Xin Lijun bergabung dengan JD.com pada bulan Oktober 2012. Sejak mengambil alih jawatan pada tahun 2019, dia telah berjaya menubuhkan perniagaan kesihatan firma dari awal. Di samping itu, Jin Enlin memimpin pasukan perubatan untuk mencapai pertumbuhan tinggi yang berterusan.