Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Xu Zhijun meramalkan bahawa 6G akan memasuki pasaran sekitar 2030

Gergasi telekomunikasi ChinaHuawei menerbitkan artikelPada platform komuniti pekerja dalamannya pada hari Jumaat, jangkaan syarikat untuk teknologi 6G diumumkan.

Dalam artikel itu, Xu Zhijun, ketua berputar Huawei, mengatakan, “Kami menjangkakan 6G akan dikomersialkan sekitar tahun 2030. Persekitaran teknikal yang dihadapi 6G lebih kompleks. Pengkomputeran awan, data besar, kecerdasan buatan, blockchain, pengkomputeran tepi dan teknologi lain semuanya Akan memberi kesan kepada 6G.”

Sebenarnya, artikel Xu adalah pembuka buku. “Perjalanan baru untuk komunikasi tanpa wayar 6G, “manakala tajuk artikelnya ialah” Jangkakan 6G, Tentukan 6G Bersama. “

Penulis buku ini ialah Dr. Tong Wen, CTO Huawei Wireless, dan Dr. Zhu Peiying, Naib Presiden Kanan Penyelidikan Tanpa Wayar. Buku ini adalah karya pertama yang secara sistematik menggambarkan rangkaian tanpa wayar 6G, menunjukkan visi keseluruhan 6G dalam era pintar. Faktor pemacu, keupayaan utama, senario aplikasi, petunjuk prestasi utama dan inovasi teknologi berkaitan 6G diterangkan.

Xu Zhijun percaya bahawa walaupun Huawei terus mempromosikan penggunaan komersial 5G, ia juga telah melabur dalam penyelidikan 6G sejak 2017. Buku ini secara komprehensif membincangkan penemuan penyelidikan Huawei mengenai 6G, dan berharap agar perkongsian Huawei dapat memberi inspirasi kepada lebih banyak orang di lebih banyak industri untuk berfikir lebih mendalam mengenai 6G dan bermula dari perspektif yang lebih luas.

Lihat juga:Huawei melabur AS $100 juta dalam rancangan Spark Asia Pasifik dalam tiga tahun akan datang

“Kami menjangkakan 6G akan memasuki pasar sekitar tahun 2030. Pada masa itu, jenis 6G apa yang akan dibawa oleh pasar? Ini adalah pertanyaan yang akan dijawab oleh seluruh industri dalam sepuluh tahun ke depan. Bolehkah pertanyaan ini dijawab dengan baik untuk memuaskan pengguna, perusahaan dan masyarakat? Ini adalah ujian baru bagi seluruh industri,” kata Xu Zhijun dalam artikel pembukaannya.

Tencent menjawab bahawa ia akan dengan tegas menyokong keputusan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat dan mematuhi piawaian. Ia akan melaksanakan langkah secara berperingkat bagi memastikan keselamatan dan keselamatan terjamin.