Ketua DCM Ventures meninggal dunia akibat gangguan mental selepas menghadiri kursus gangguan mental

Pada 16 Ogos lalu, ketua DCM Ventures, Sara Wei meninggal dunia pada usia 32 tahun. Dia mengikuti kelas di Bengkel Leap of Heritage Power dan pingsan di dalam kelas.

DCM Ventures adalah organisasi pelaburan yang mapan dengan lebih daripada $4 bilion di bawah pengurusan dan firma modal teroka yang memberi tumpuan kepada pelaburan peringkat awal. Syarikat itu telah melabur di Dangdang, Bitcar, Kuaishou, Maimai, Tantan, Pony.ai, Yidao Yongche, Tuniu, Vipshop, DXY, 58.com, dll.

Lihat juga:Kuaishou bertindak balas terhadap kes-kes yang melibatkan laporan penyelidikan palsu dan memulakan prosiding undang-undang

Memasuki DCM pada bulan Julai 2014 untuk menguruskan pelaburan awal dan pertengahan dalam interaksi komuniti, produk dalam talian, Internet pengguna dan perkhidmatan perusahaan SaaS.

LEGACY adalah syarikat perundingan yang didedikasikan untuk mempromosikan pertumbuhan peribadi dan kelestarian perniagaan. Sejak tahun 2000, syarikat itu telah berkhidmat kepada masyarakat Cina Hong Kong dan telah menganjurkan beberapa seminar yang diketuai oleh profesional berpengalaman. Peserta sering menjadi orang yang paling berjaya dan cemerlang dari Hong Kong, Beijing, Shenzhen dan bahagian lain di China.

Tiga kursus yang dihadiri oleh Wei Yuting berharga 70,000 yuan, dan peserta sering digalakkan untuk membawa orang lain bersamanya. Menurut banyak pelajar yang mengikuti kursus ini, para peserta cenderung bersemangat tinggi, mencari perubahan dan sangat mengesyorkan kursus ini kepada orang lain. Walau bagaimanapun, kursus ini juga akan memperbesar kekurangan dan sisi gelap orang dan mengatasi mereka dengan emosi negatif.

Seorang bekas pelajar, seorang lelaki, mengatakan bahawa tuisyennya mahal dan peserta sering diperkenalkan oleh keluarga dan rakan. Selepas kursus lima hari, dia mengatakan bahawa dia mengalami tekanan mental yang luar biasa dan dia sering menafikan dirinya sepanjang kursus. Pada majlis graduasi hari kelima itu, pelajar berkenaan menangis dan jauh lebih emosi, malah memeluk peserta lain yang sering dipanggil ‘keluarga’.

Beberapa pelajar menulis di media sosial bahawa terdapat permainan di kelas, seperti permainan merah dan hitam. Terdapat juga aktiviti seperti hipnosis isyarat psikologi. Di ruangan yang sangat gelap, ada muzik panduan, semua orang berlutut di depan kerusi, dan mentor mengatakan sesuatu untuk mengingatkan anda tentang trauma anda. Ketika ini, orang sekeliling mula menangis dan bunyi ketukan kerusi juga semakin kuat. Aktiviti lain ialah ahli kumpulan yang lain terus memarahi anda dengan kuat sehingga anda runtuh dan menangis.

Di samping itu, ramai pelajar melaporkan bahawa kurikulum sangat intensif. Laman web rasmi menunjukkan bahawa waktu kelas adalah dari 10 pagi hingga 24 malam dari hari Rabu hingga Sabtu, dan dari 10 pagi hingga 19 malam pada hari Ahad.

Seorang rakan Wei Yuting mengatakan bahawa kursus warisan itu dengan alasan menyelamatkan rakan dan orang tersayang. Wei Yuting dan rakan sekelas lain pernah diminta untuk merenungkan siapa yang dia minta maaf, mengapa dia begitu sibuk di tempat kerja, dan tidak menjaga anak-anaknya. Semua ini menjadikan keadaannya lebih teruk.