Ketika syarikat domestik berhenti di A.S., pengawal selia China berusaha untuk menenangkan pasaran yang tegang.

Laporan bahawa pengawal selia China mendorong entiti kepentingan berubah-ubah untuk meninggalkan penyenaraian mereka di Amerika Syarikat adalah “salah faham lengkap dan salah tafsir” peraturan ini,Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti ChinaKata dalam satu kenyataan pada Ahad. Sebelumnya, Didi Global mengumumkan rancangan untuk berhenti dari Bursa Saham New York dan memilih untuk mengumpulkan dana di Hong Kong, yang menyebabkan penjualan saham China yang disenaraikan di luar pesisir.

Jurucakap Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China berkata: Ia terbuka di mana syarikat ingin mengumpulkan wang dan menghormati pilihan mereka.  Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China menunjukkan bahawa beberapa syarikat domestik secara aktif berkomunikasi dengan pengawal selia domestik dan asing untuk mempromosikan penyenaraian di Amerika Syarikat.

Mengenai hubungan China-AS. Dari segi kerjasama pengawasan audit, Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China menyatakan bahawa pihaknya baru-baru ini telah melakukan komunikasi yang jujur ​​dan konstruktif dengan pengawal selia termasuk SEC dan PCAOB mengenai beberapa isu utama. Selagi pihak berkuasa pengawalseliaan kedua-dua pihak terus melakukan dialog berdasarkan prinsip saling menghormati, rasionalitas dan pragmatisme, mereka pasti akan dapat mencari jalan kerjasama yang dapat diterima oleh kedua belah pihak.

Sebenarnya, China dan Amerika Syarikat telah bekerjasama dalam bidang audit dan pengawasan stok konsep China, dan telah meneroka kaedah yang efektif melalui projek perintis, yang telah meletakkan landasan yang baik untuk kerjasama dua hala.

Jurucakap itu menunjukkan bahawa pihak berkuasa pengawalseliaan yang relevan di China telah memperkenalkan serangkaian kebijakan dan langkah-langkah, tujuan utamanya adalahPeraturan monopoli, Melindungi hak dan kepentingan perusahaan kecil, sederhana dan mikro,Menggalakkan keselamatan data dan keselamatan maklumat peribadi, dan mencegah pengembangan modal yang tidak teratur.

Lihat juga:Didi Chuxing berhenti dari NYSE dan merancang IPO Hong Kong

Sebagai tindak balas terhadap masalah dan cabaran baru ini, pihak berkuasa pengawalseliaan dari berbagai negara juga berusaha mengambil langkah-langkah yang berbeza untuk mempromosikan pembangunan industri yang lebih sihat dan lestari. Oleh itu, inisiatif dasar Beijing baru-baru ini jelas tidak disasarkan kepada industri tertentu atau syarikat swasta, dan tidak semestinya berkaitan dengan syarikat yang ingin disenaraikan di pasaran luar negara.