Kerugian bersih disesuaikan Nayuki pada tahun 2021 adalah antara $672 juta dan $678 juta

Rantaian teh buih Cina Nayuki mengumumkan pada hari SelasaDianggarkan memperoleh pendapatan sekitar 4.28 bilion (AS $672 juta) hingga 4.32 bilion yuanDan kerugian bersih yang disesuaikan (tidak diukur oleh IFRS) pada tahun 2021 adalah sekitar 135 juta hingga 165 juta yuan.

Syarikat itu juga mengatakan penjualan kedai terus pulih sepanjang awal tahun ini. Dengan pengurangan wabak pneumonia mahkota baru di daratan China, rumah teh Nanmu di Xi’an, Shanxi, kini beroperasi sepenuhnya, walaupun kesan keseluruhan wabak tersebut terhadap prestasi operasi syarikat adalah terhad. Produk seperti Supreme Mulberry yang dilancarkan oleh syarikat itu disambut secara meluas oleh pengguna, dan prestasi operasi mereka telah bertambah baik.

Nayuki, yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong, memfokuskan pada minuman dan roti berbuih keju mewah. Nayuki menjadikan wanita muda sebagai pelanggan utamanya, dan kebanyakan gedungnya terletak di bandar-bandar tingkat pertama dan kedua di seluruh China. Walaupun syarikat itu terus membuka kedai baru sejak penubuhannya pada Mei 2014, ia masih menghadapi kerugian perniagaan.

Prospektus Nayouji menunjukkan bahawa dari 2018 hingga 2020, pendapatannya adalah 910 juta yuan, 2.292 bilion yuan, dan 2.871 bilion yuan. Pada masa yang sama, kerugian bersih tiga tahun masing-masing adalah 66 juta yuan, 39 juta yuan, dan 202 juta yuan, berjumlah lebih dari 300 juta yuan.

Nayuki mengatakan bahawa kerugian terbesar syarikat pada masa lalu disebabkan terutamanya oleh pelaburan awal yang besar, yang mendorong perkembangan pesat rumah tehnya. Kos pelaburan purata rumah teh setinggi 1.8 juta yuan. Sebagai tambahan kepada pelaburan awal, kos operasi harian, bahan, kakitangan, dan perbelanjaan sewa semuanya mahal.

Lihat juga:Nayuki Tea mengeluarkan laporan kewangan pertama selepas IPO

Pada tahun 2021, Nayuki melancarkan sejumlah 105 produk baru, rata-rata satu setiap 3.5 hari. Antaranya, Supreme Yuyougan dan Duck Dung Fragrant Tea telah menjadi popular. Beberapa penganalisis industri menunjukkan bahawa pencuci mulut Cina dan teh botol yang diperkenalkan oleh Nayuki pada suku keempat menunjukkan potensi pertumbuhan berbanding produk sedia ada.