Kerjasama Audi-FAW diluluskan untuk membina kilang NEV di China

Projek kenderaan tenaga baru yang diuruskan bersamaJenama kereta mewah Jerman Audi dan gergasi kereta China FAWIa baru-baru ini diluluskan secara rasmi. Jenama Jerman tidak lama lagi akan membina kilang kereta elektrik baru di wilayah timur laut China Jilin.

Kerja di kilang itu dijadualkan berlangsung dari April tahun ini hingga Disember 2024, menurut pemberitahuan dari pengawal selia perencanaan wilayah. Kedua-dua syarikat akan melabur sejumlah 20.93 bilion yuan ($3.29 bilion) di kilang itu, yang akan menghasilkan tiga model NEV dengan kapasiti tahunan 150,000 kenderaan.

Projek ini terletak di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Automobil Changchun di Provinsi Jilin, dengan luas total 2,46 juta meter persegi, termasuk bengkel produksi kenderaan dan pusat kawalan, untuk meliputi stamping, pengelasan, lukisan, pemasangan akhir, pemasangan bateri dan pautan lain.

Pada 13 Oktober 2020, Audi dan FAW menandatangani memorandum persefahaman yang mengumumkan penubuhan usaha sama tenaga baru (JV) di China. Usaha sama itu akan didedikasikan untuk pengeluaran tempatan kenderaan elektrik tulen berdasarkan platform kuasa seni bina berkualiti tinggi (PPE) untuk membangunkan Audi dan Porsche. Model pertama akan tersedia pada tahun 2024.

Pada 18 Januari 2021, Audi, Volkswagen Group dan FAW bersama-sama mengumumkan bahawa usaha sama Audi FAW New Energy akan menetap di Changchun, dan dua syarikat pertama akan memegang 60% saham syarikat.

Namun, lebih dari setahun setelah pengumuman rasmi, tidak ada kemajuan yang signifikan. Pada akhir November 2021,ReutersMenurut laporan itu, projek itu berada di belakang jadual kerana kelewatan kelulusan oleh pihak berkuasa. Hari ini, ia akhirnya mengambil langkah besar ke hadapan.

Dalam dua tahun kebelakangan ini, Audi terus meningkatkan pelaburannya dalam kenderaan tenaga baru. Menurut strategi “Vorsprung 2030” yang dikeluarkan oleh Audi tahun lalu, menjelang 2025, Audi merancang untuk melabur 18 bilion euro (20.47 bilion dolar AS) dalam teknologi elektrik dan hibrid untuk melancarkan lebih dari 20 jenis kenderaan elektrik tulen. Mulai tahun 2026, semua kereta baru Audi untuk pasaran global akan menjadi kenderaan elektrik tulen. Menjelang 2033, Audi secara beransur-ansur akan menghentikan pengeluaran enjin pembakaran dalaman dan mencapai elektrik sepenuhnya.

Lihat juga:Pony.ai dan FAW Nanjing menjalin kerjasama strategik untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi L4

Pada tahun 2021, Audi menjual 1.68 juta kenderaan di seluruh dunia, pada dasarnya sama seperti pada tahun 2020. Tetapi di pasaran NEV, Audi menjual 81,894 kenderaan, meningkat 57.5% tahun ke tahun. Pasaran China adalah bahagian terpenting dalam susun atur global Audi. Audi menjual 701,289 NEV di China tahun lalu.