Kereta Xiaomi akan menggunakan bateri CATL dan BYD

Bateri kuasa adalah salah satu komponen utama Xiaomi Motors. Syarikat telah menyelesaikan dua pembekal bateri CATL dan BYD FinDreams,36krDilaporkan pada 17 Ogos. Kedua-dua syarikat bateri ini menguasai dua kapasiti bateri terpasang teratas di China.

Xiaomi akan menghantar kereta elektrik pertamanya pada separuh pertama 2024. Sebelumnya, 36Kr telah melaporkan bahawa Xiaomi akan menyediakan konfigurasi kelas atas dan kelas bawah untuk model pertama. Secara khusus, versi kelas bawah akan mengemas platform voltan 400V, dan versi kelas atas akan mempunyai platform voltan 800V. Sejajar dengan itu, model kelas bawah akan dilengkapi dengan bateri bilah fosfat besi lithium Biadia, sementara model kelas atas akan dilengkapi dengan bateri Kirin terbaru CATL.

Bateri pisau adalah produk utama BYD, dan kerana bateri pisau, syarikat itu baru-baru ini memasuki rantaian bekalan Tesla. Pada masa yang sama, bateri Kirin adalah CTP generasi ketiga (Cell To Pack) yang dilancarkan oleh CATL pada bulan Jun tahun ini.Penggunaan volum bateri KirinLebih tinggi daripada 72%, ketumpatan tenaga pek bateri ternary akan ditingkatkan menjadi 255Wh/kg, yang menyokong daya tahan 1.000 kilometer.

Ketika bateri Kirin pertama kali dilancarkan, ia menimbulkan beberapa perbincangan dalam industri.Li Xiang, Ketua Pegawai Eksekutif Lee Motors, yang pertama mengumumkan di Weibo bahawa syarikat itu akan menggunakan bateri Kirin pada kenderaan elektrik tulen tahun depan. Sejak itu, Avatr dan Hozon Auto, usaha sama antara Changan dan CATL, juga mengumumkan bahawa mereka telah menjadi pelanggan pertama Kirin Battery.

Namun, menurut orang dalam industri, bateri Kirin yang digunakan oleh Xiaomi agak berbeza. Bateri mungkin mempunyai kadar pengecasan tersuai dan pengurusan haba, dan boleh dipanggil “Golden Kirin” di dalam CATL.

Lihat juga:Beban bateri besi fosfat lithium BYD melebihi CATL

Selain mengenal pasti pembekal bateri kuasa, komponen teras Xiaomi yang lain, platform pengkomputeran pemanduan pintar, juga telah mengenal pasti rakan kongsi. Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, ia juga dikonfigurasikan untuk model mewah dan rendah. Kereta Xiaomi akan menggunakan cip Nvidia Orin pada model premium manakala pengawal domain akan dibekalkan oleh Desay SV. Walau bagaimanapun, model rendah akan menggunakan produk pengawal domain Continental.

Hari ini, projek kereta Xiaomi telah ditubuhkan selama hampir dua tahun. Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun membincangkan kemajuan perniagaan pemanduan autonomi syarikat dalam ucapannya pada malam 11 Ogos. Beliau berkata, pasukan R&D itu mempunyai lebih 500 orang dan dijangka mempunyai 600 kakitangan menjelang akhir tahun ini. Xiaomi akan melabur 3.3 bilion yuan ($486.7 juta) dalam penyelidikan dan pembangunan pada fasa pertama pemanduan autonomi.