Kereta sport elektrik tulen baru Polestar yang disokong oleh Geely dimasukkan ke dalam pengeluaran

Polestar, jenama kenderaan elektrik tulen berprestasi tinggi yang disokong oleh Geely, diumumkan pada 16 OgosKereta sport konsep elektrik tulen baru Polestar 6 akan dimasukkan ke dalam pengeluaranModel yang dihasilkan secara besar-besaran dijangka akan tersedia pada tahun 2026.

Menurut pengenalan rasmi, Berdasarkan platform aluminium gabungan yang disesuaikan oleh syarikat dan dikembangkan oleh bahagian R&D Polaris di UK, Polaris 6 akan mempunyai output powertrain dwi-motor hingga 650 kilowatt dan 900N · m, dengan sasaran masa pecut 0-100 km/jam 3.2 saat dan kelajuan tertinggi 250 km/j, semuanya melalui seni bina elektrik 800 volt berprestasi tinggi yang sama dengan Polaris 5.

Apabila tersedia pada tahun 2026, Polaris akan melancarkan 500 unit “Polaris 6 LA Concept Edition” bernombor, yang akan mengekalkan bahagian luar biru “langit”, bahagian dalam kulit berwarna terang, dan roda 21 inci yang unik seperti yang pertama kali dilihat pada kereta konsep.

Polaris 6 (sumber gambar: Polaris)

Polestar diasaskan oleh Volvo dan Geely pada 2017 danDisenaraikan di Nasdaq pada akhir bulan JunMenurut data penjualan yang dikeluarkan oleh Polestar, jumlah penghantaran globalnya mencapai tahap tertinggi pada separuh pertama tahun ini, dengan penghantaran kumulatif sekitar 21,200 kenderaan, yang lebih dari dua kali lipat dari 9,510 kenderaan pada periode yang sama pada tahun 2021, meningkat 125%. Berdasarkan prestasi perniagaan yang kukuh, Polestar mengulangi sasaran tahunannya untuk menghantar 50,000 kenderaan di seluruh dunia.

Polaris 6 (sumber gambar: Polaris)

Pada separuh pertama tahun 2022, pasaran global Polestar telah meningkat dari 19 menjadi 25, dan kedai runcit global telah meningkat dari 103 menjadi 125. Dianggarkan bahawa sekitar 30 yang baru akan terus ditambahkan pada akhir 2022. Peningkatan kedai runcit telah mendorong lebih banyak peluang memandu ujian, dengan jumlah pemacu ujian meningkat lebih dari 210%.

Lihat juga:Geely dan Volvo Disokong Kenderaan Elektrik Konsep Polestar O2 Dilancarkan

Polestar saat ini memiliki sejumlah model yang sedang dikembangkan, termasuk SUV elektrik murni Polestar 3, yang akan diluncurkan pada bulan Oktober tahun ini. Polaris 4 akan tersedia pada tahun 2023, sementara Polaris 5, model GT prestasi empat pintu, akan tersedia pada tahun 2024. Di pasaran China, Polestar membuka tiga kedai jenama syarikat baru pada bulan Julai.