Kereta pertama Xiaomi berharga antara $15,000 hingga $46,000: Ketua Pegawai Eksekutif Lei Jun

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun memberitahu peminat teruja semasa siaran langsung pada petang Selasa bahawa model pertama Xiaomi akan menjadi SUV atau sedan.

Kereta itu dijangka dilancarkan dalam tiga tahun dan boleh dijual dengan harga antara 100,000 hingga 300,000 yuan ($15,000 hingga $46,000), kata Lei Jun pada acara Open Day Live di Douyin untuk meraikan ulang tahun ke-11 Xiaomi.

“Kereta pertama Xiaomi tidak akan menjadi kereta sport, atau Motorhome;” sama ada sedan atau SUV, “kata Ray, memetik tinjauan Weibo yang menunjukkan 45 peratus pengguna memilih sedan berbanding 40 peratus SUV.

Pembuat telefon pintar ChinaMengumumkanSyarikat itu memasuki pasaran kereta elektrik pada hari Selasa dan merancang untuk melabur $10 bilion dalam syarikat baru itu. Di samping menjalankan Xiaomi, Lei akan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif anak syarikat milik penuhnya, memanggilnya sebagai “projek keusahawanan utama terakhir” dalam hidupnya.

Lihat juga:Xiaomi mengesahkan bahawa ia akan membelanjakan $10 bilion untuk membina kenderaan elektrik autonomi

Satu lagi tinjauan menunjukkan bahawa kebanyakan pengguna lebih suka model di bawah jenama Xiaomi, dan Lei Jun menjawab bahawa pasukan itu belum membuat keputusan.

Dua pertiga daripada responden berkata mereka sanggup membayar antara 100,000 dan 300,000 yuan untuk kereta Xiaomi, manakala hanya 8% pengguna sanggup membayar lebih daripada 300,000 yuan.

“Peminat Xiaomi berharap kami dapat menghasilkan kereta kelas menengah ke atas,” kata Ray. Tetapi beliau menambah bahawa perancangan teknikal untuk pemerolehan bateri, pengambilan, reka bentuk automotif dan pembuatan masih di peringkat awal dan tiada keputusan telah dibuat mengenai skop pasaran.

Lei menegaskan bahawa ramai pekerja Xiaomi sangat bersemangat tentang perniagaan baru syarikat itu, dengan mengatakan bahawa sesetengah pemaju telah memohon pemindahan dalaman ke jabatan pembuatan kereta baru. Syarikat itu sebelum ini mengumumkan bahawa ia merancang untuk mengupah 5,000 jurutera tambahan tahun ini.

Xiaomi kini merupakan pembuat telefon pintar ketiga terbesar di dunia dan menghadapi persaingan besar dalam pasaran kereta elektrik domestik yang sudah sesak. Ia akan bersaing secara langsung dengan syarikat permulaan tempatan Xpeng, NIO dan Li Auto serta pembuat kereta AS Tesla, yang kini menguasai pasaran kereta elektrik mewah China.

Walau bagaimanapun, dengan poket yang mendalam dan pengalaman luas dalam membangunkan telefon pintar dan teknologi rumah pintar, penganalisis percaya bahawa Xiaomi bersedia menghadapi cabaran. Syarikat itu sebelum ini menyatakan bahawa pada tahun 2020, syarikat itu mempunyai 108 bilion yuan dalam rizab tunai.

Selain melabur dalam Xpeng, NIO dan teknologi yang berkaitan, Xiaomi telah mengemukakan senarai permohonan paten termasuk teknologi berorientasikan kereta seperti kawalan pelayaran, navigasi, dan pemanduan dibantu sejak 2015. Sistem pembantu maya Xiaoai telah dilaksanakan melalui serangkaian kerjasama strategik, termasuk model edisi khas crossover Mercedes-Benz Motors dan FAW Group Bestune T77.