Kerajaan Shenzhen membantu syarikat e-dagang China bertindak balas terhadap larangan Amazon

Kerajaan bandar Shenzhen di selatan China mengeluarkan notis pada 5 Ogos bahawa ia akan memberikan subsidi istimewa bernilai 2 juta yuan ($309,000) kepada syarikat individu untuk membantu syarikat e-dagang rentas sempadan menangani penggantungan akaun Amazon baru-baru ini.

Syarikat yang memohon subsidi mesti berada dalam talian di platform sebelum 1 Januari 2019, dan memastikan operasi yang stabil dan berterusan. Di samping itu, pada tahun lalu (Julai 2020-Jun 2021), syarikat-syarikat ini mesti mempunyai jualan bulanan purata lebih daripada $300,000. Akhirnya, syarikat harus secara langsung atau tidak langsung memegang tidak kurang daripada 50% pemilikan nama domain laman web bebas. Notis menunjukkan bahawa perniagaan yang terjejas boleh memohon subsidi dari 13 Ogos hingga 25 Ogos.

Lihat juga:Syarikat e-dagang China beralih ke platform lain setelah larangan Amazon

Penyekatan akaun pedagang Amazon di platformnya telah berlanjutan sejak akhir April. Sebilangan besar penjual China terjejas, dengan pedagang terkemuka seperti Patozon, Aukey, SH-ABC dan Youkeshu Technology menanggung beban. Di samping itu, sebilangan besar pautan produk telah dikeluarkan. Orang dalam industri meramalkan bahawa dua hingga tiga juta penjual di platform akan diteliti.

Menurut statistik dari Persatuan E-dagang Merentas sempadan Shenzhen (SZCBEA), dalam dua bulan terakhir, lebih daripada 50,000 kedai China di platform Amazon telah ditutup, mengakibatkan kerugian dianggarkan lebih dari 100 bilion yuan. Shenzhen, “ibu kota e-dagang rentas sempadan China”, paling teruk dilanda. Hampir 32 peratus penjual China di Amazon berasal dari Shenzhen, menurut data yang dikeluarkan oleh Marketplace Pulse.

Pengerusi Shenzhen Commercial Bank, Wang Xin berkata, kebanyakan kedai ditutup kerana melanggar peraturan platform tertentu. Sebab utama adalah menyiapkan kad suka dan “klik untuk bertani”. Dia mencadangkan agar penjual China harus mempercepat pembinaan laman web. Di satu pihak, mereka dapat mempertimbangkan untuk membina laman web bebas mereka sendiri, dan di sisi lain, mereka dapat membuka kedai di platform luar negara seperti AliExpress, WISH, eBay, dan Lazada.