Kenderaan sanitasi tanpa pemandu Vered mula beroperasi di Guangzhou

Syarikat teknologi pemanduan autonomi WeRide menjalin kerjasama dengan agensi kerajaan tempatan di Guangzhou pada 1 September, berdasarkan syarikatKenderaan sanitasi tanpa pemandu di Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou.

Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou meliputi kawasan seluas kira-kira 1.9 kilometer persegi dan merangkumi pemandangan jalan raya yang berbeza seperti jalan raya, trotoar, jalan hijau, dataran, dan terowong. Panjang keseluruhan jalan di kawasan itu adalah kira-kira 33 kilometer. Bahagian terowong yang memasuki dan meninggalkan pulau ditutup dan jarak penglihatannya rendah, yang menyukarkan kerja harian pekerja sanitasi manual tradisional.

Kenderaan sanitasi tanpa pemandu WERIDE dapat memandu dengan selamat tanpa pemandu, dan melakukan operasi sanitasi yang komprehensif, termasuk fungsi seperti mencuci, menyapu kering, dan menyembur. Mereka juga dapat menyelesaikan tugas sanitasi jalan terbuka, seperti pembersihan jalan, penyemburan air untuk mengurangkan debu, penyemburan pembasmian kuman, dll., Untuk meningkatkan kecekapan sanitasi.

Pada masa yang sama, Vered telah membina pusat kawalan awan jarak jauh untuk armada kenderaan sanitasi tanpa pemandu. Pada masa ini, pusat kawalan telah mewujudkan fungsi teras seperti alat kawalan jauh, pengiriman masa nyata, pengurusan talian, dan pemantauan keadaan kenderaan sanitasi tanpa pemandu untuk memastikan pemanduan dan operasi kenderaan yang selamat.

Mulai 1 September, armada kenderaan sanitasi tanpa pemandu Vered akan beroperasi secara rasmi di Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou, menyediakan operasi sanitasi pemanduan autonomi tanpa gangguan dari jam 0:00 hingga 19:00 7 hari seminggu, dengan keluasan pembersihan sekitar 389,000 meter persegi..

Vered secara rasmi melancarkan kenderaan sanitasi tanpa pemandu pertama yang dipasang dan dihasilkan secara besar-besaran di China pada bulan April 2022, dan mengumumkan pada bulan Mei tahun yang sama bahawa kumpulan kenderaan pertama akan memulakan ujian jalan terbuka. Dalam ujian empat bulan, dibandingkan dengan mod operasi sanitasi tradisional, armada kenderaan sanitasi tanpa pemandu Vered mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 26,791 kg, menjimatkan rata-rata 57% tenaga kerja.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri WeRide bertindak balas tanpa rancangan IPO

Pada masa ini, WeRide telah berjaya merangkumi tiga senario aplikasi perniagaan utama perjalanan pintar, pengangkutan pintar, dan sanitasi pintar. Ini merangkumi lima produk inovatif: teksi memandu sendiri, minibus memandu sendiri, trak kargo bandar yang memandu sendiri, kenderaan sanitasi tanpa pemandu, dan senario pemanduan pintar kelas atas.