Kenderaan memandu sendiri tahap 4 yang dikuasakan oleh NVIDIA DRIVE Orin akan memulakan pengeluaran tahun depan

Semasa Pameran Elektronik Pengguna (CES) 2022 di Las Vegas, Baidu dan Extreme Motors mengumumkanModel pengeluaran besar-besaran pertama JiduAkan dikuasakan oleh NVIDIA DRIVE Orin SoC (System on Chip). Model generasi akan datang ini dengan kemampuan pemanduan autonomi Tahap 4 (L4) akan dilancarkan di Beijing Auto Show pada bulan April, dan kemudian akan dihasilkan dan dihantar secara besar-besaran pada tahun 2023.

JiduPengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Robin Li berkata pada Baidu Create 2021, persidangan pemaju utama Baidu. “Pertama sekali, kenderaan yang sangat autonomi dicirikan oleh kemampuan pemanduan autonomi L4 yang bergerak bebas. Kedua, interaksi manusia-kenderaan dan pengiktirafan suara dan semantik yang tepat membolehkan kenderaan berkomunikasi secara semula jadi. Ketiga, kenderaan dapat belajar dan belajar sendiri berdasarkan tabiat pengguna. Iterasi, terus mengoptimumkan ciri pemanduan autonomi dan pengalaman kokpit pintar untuk mencapai pertumbuhan diri.”

jidu
(Sumber: Jidu)

Perjalanan percuma merujuk kepada kemampuan pemanduan autonomi L4 yang disokong oleh Jidu Intelligent Driving System. Sistem ini merangkumi semua senario pemanduan autonomi serantau dan menyediakan fungsi pemanduan autonomi yang selamat dan boleh dipercayai yang terkemuka di industri di seluruh persekitaran jalan terbuka berkelajuan tinggi dan bandar. Sistem pemanduan pintar Jidu dikuasakan oleh Baidu menggunakan platform pengkomputeran pemanduan autonomi Nvidia DRIVE Orin, sementara perisian dan algoritmanya dikembangkan bersama oleh Jidu dan Baidu.

Nvidia DRIVE Orin direka khusus untuk kereta yang ditentukan perisian, dengan kemas kini perisian di udara yang membolehkan peningkatan berterusan sepanjang kitaran hayat kereta. Ia mengendalikan prestasi pengkomputeran 254 trilion operasi sesaat (TOPS) dan boleh menyokong ciri pemanduan autonomi, visualisasi pandangan keyakinan, kluster digital, infotainment dan AI interaktif penumpang. DRIVE Orin boleh didapati untuk pengeluar kereta dan trak, dan pengeluaran kenderaan akan bermula akhir tahun ini.

Baidu mempunyai 13,000 paten AI, menduduki tempat pertama di China dari segi permohonan paten AI, kebenaran, dan kualiti paten, dan menduduki tempat pertama di dunia dengan 3,400 paten pemanduan pintar dalam bidang aplikasi pembelajaran mendalam. Dengan jarak tempuh ujian pemanduan autonomi L4 yang terkumpul 21 juta kilometer, Baidu telah menjadi satu-satunya syarikat China yang berada di antara pemimpin pemanduan autonomi global Guidehouse Insights selama dua tahun berturut-turut.

Lihat juga:Jidu, Baidu, dan Qualcomm membina kereta pengeluaran besar-besaran pertama di China yang dilengkapi dengan platform kokpit kereta Snapdragon generasi keempat

Ketua Pegawai Eksekutif Extreme Xia Yiping berkata: “Sejak kami ditubuhkan tahun lalu, Extreme telah memulakan pengeluaran besar-besaran R&D perisian dan pengesahan berdasarkan prototaip simulasi integrasi perisian SIMUCar, membawa inovasi dan kecekapan dalam bidang pengembangan pintar. Pada akhir 2021, SIMUCar berjaya mempamerkan pemanduan dibantu pintar di bandar dan kawasan berkelajuan tinggi. Mengandalkan kemampuan AI canggih Baidu dan teknologi pemanduan autonomi, serta kekuatan pengkomputeran NVIDIA DRIVE Orin, ia menyediakan pengguna dengan produk pemanduan autonomi yang selamat dan boleh dipercayai, mewujudkan kenderaan yang dapat bergerak bebas dan menjadi lebih baik dari masa ke masa. Pada tahun 2023, produk pertama yang dihasilkan secara besar-besaran pasti akan menjadi penanda aras untuk kereta pintar. “

Liu Tong, pengurus besar perniagaan automotif Nvidia China, berkata: “Semakin banyak pembuat kenderaan dan syarikat permulaan beralih ke Nvidia DRIVE Orin untuk membina kereta yang ditentukan perisian dengan keupayaan AI yang maju. Kami bekerjasama rapat dengan Baidu dan Jidu dan membantu Pasaran melancarkan generasi baru kereta untuk memberi pengguna pengalaman memandu yang selamat dan pintar.”