Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat memberitahu 84 aplikasi yang melanggar hak pengguna

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat) baru-baru ini menganjurkan agensi ujian pihak ketigaSemak aplikasi mudah alihDan mengemukakan syarat pembetulan untuk 368 aplikasi yang didapati melanggar hak pengguna. Sehingga hari Rabu, tarikh pengumuman Kementerian, masih ada 84 aplikasi yang belum diperbaiki.

84 aplikasi merangkumi pelbagai bidang seperti membeli-belah, pejabat, permainan, dan rangkaian sosial. Terdapat juga pelbagai program pembelian kumpulan runcit seperti Missfresh, Poop Feng, Pincai.com, dan Fuitday.

Selain perisian membeli-belah runcit, terdapat juga program perisian pembelajaran pejabat seperti Shimo Documents dan Offcn, serta perisian sosial hiburan seperti JJ Doudizhu dan Jiayuan Century.

Masalah yang dihadapi oleh syarikat dalam senarai tersebut merangkumi pelanggaran seperti mengumpulkan maklumat peribadi di luar ruang lingkup yang diperlukan, meminta izin secara berlebihan, dan menipu dan menyesatkan pengguna. Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat menyatakan bahawa APP yang disebutkan di atas harus diperbaiki sebelum 8 Jun. Pada hari Rabu petang, Missfresh menjawab bahawa pembetulan akan dilaksanakan secara aktif.

Sebenarnya, pada tahun 2021, Pentadbiran Ruang Siber China, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat dan jabatan lain bersama-sama mengeluarkan dokumen yang menetapkan ruang lingkup maklumat peribadi yang diperlukan yang harus dikumpulkan oleh pelbagai jenis aplikasi.

Lihat juga:Beberapa aplikasi China membolehkan pengguna mematikan “cadangan peribadi” dengan mudah

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kumpulan Teknologi Tindak Balas Kecemasan Rangkaian Komputer Nasional (CNCERT) tahun lalu, masalah pengumpulan maklumat peribadi yang tidak penting telah dikurangkan dengan ketara, tetapi 7 jenis masalah tersembunyi seperti meminta izin dan kaedah pengumpulan melebihi ruang lingkup yang diperlukan masih perlu dipantau dengan teliti.