Kementerian Pendidikan China: Tidak ada kelas penting dalam pendidikan wajib

Kementerian Pendidikan China mengadakan sidang media pada hari Isnin untuk memperkenalkan dasar baru untuk pendidikan rendah dan menengah pada semester berikutnya setelah pelaksanaan dasar “penurunan berganda”. Ditekankan bahawa mulai semester baru, sekolah pendidikan wajib tidak boleh mendirikan kelas utama dengan nama apa pun.

Lu Yugang, pengarah Jabatan Pendidikan Asas Kementerian Pendidikan, mengumumkan bahawa tadika, sekolah rendah, dan sekolah menengah di kebanyakan kawasan di negara ini akan dibuka seperti biasa pada 1 September, kecuali bagi mereka yang ditangguhkan kerana wabak tersebut.

Salah satu tugas utama “pengurangan berganda” adalah untuk mengurangkan beban kerja rumah pelajar pendidikan wajib. Kementerian Pendidikan memerlukan perkhidmatan luar kampus termasuk menjawab soalan yang mengelirukan untuk pelajar, menyediakan kesusasteraan, sukan, kerja sosial sukarela, membaca, kumpulan minat dan aktiviti persatuan.

Bagi guru yang menjalankan aktiviti selepas sekolah, sekolah boleh melaksanakan “waktu kerja yang fleksibel” dan memberi subsidi kepada guru-guru ini. Program ini boleh menggunakan guru bersara, profesional sosial yang berkelayakan atau sukarelawan.

Ini adalah tahun pertama di mana kebanyakan kawasan menyediakan penjagaan selepas sekolah semasa percutian musim panas. Kira-kira 3.026 juta pelajar dan 339,000 sukarelawan guru mengambil bahagian dalam penjagaan selepas sekolah musim panas.

Lu Yugang menambah bahawa peperiksaan kertas tidak dibenarkan di kelas pertama dan kedua sekolah rendah, dan hanya satu peperiksaan yang dapat diambil pada akhir setiap semester untuk kelas lain.

Ditekankan bahawa mulai semester baru, sekolah pendidikan wajib tidak boleh mendirikan kelas utama dengan nama apa pun, dan harus menyeimbangkan peruntukan kerja guru mereka. Sekolah yang menjalankan kelas pendidikan wajib dilarang menambah atau menurunkan jam kelas kepada ibu bapa atau penjaga lain, menyesuaikan tahap kesukaran atau kemajuan pengajaran, mengajar kandungan baru atau memberikan kerja rumah dalam perkhidmatan selepas sekolah.

Hu Yanpin, pemeriksa tingkat pertama Pejabat Pemeriksaan Kementerian Pendidikan, mengatakan bahawa dasar “pengurangan berganda” dianggap sebagai “Rancangan No. 1” untuk pengawasan pendidikan pada tahun 2021.

Lihat juga:Guru asing bertindak balas terhadap dasar pendidikan terkini China

Tidak masuk akal, ruangan pelaporan dibuka di platform media Pejabat Suruhanjaya Pemeriksaan Pendidikan untuk secara terbuka melaporkan masalah seperti beban kerja rumah pelajar yang berat, kegagalan sekolah untuk menyediakan perkhidmatan selepas sekolah seperti yang diperlukan, latihan tidak berlesen di institusi latihan di luar kampus, dan propaganda palsu. Lebih daripada 8,000 laporan telah dikumpulkan setakat ini.