Kembali normal dalam beberapa hari: Hou Yi, Ketua Pegawai Eksekutif Hema Xiansheng

Shanghai melakukan yang terbaik untuk mempercepat pemulihan ekonomiSehingga 31 Mei, banyak rangkaian pasar raya telah memulakan operasi. Hou Yi, Ketua Pegawai Eksekutif Hema Xiansheng, mengatakan bahawa hampir 80% kedai syarikat telah memulakan operasi dalam talian dan telah mengisi semula sebanyak 5,000 produk.

Dalam keadaan biasa, kedai Hema Xiansheng mempunyai lebih daripada 20,000 produk untuk dipilih. Pada akhir Mei, Shanghai mengumumkan bahawa jumlah jualan runcit barangan pengguna pada bulan April jatuh sebanyak 48.3% dari bulan yang sama tahun lepas. Industri runcit mengalami kerugian besar di bawah wabak ini.

“Hanya memerlukan beberapa hari untuk bekalan kembali normal di Shanghai,” kata Hou Yi. Dia mendedahkan bahawa Hema Xiansheng akan mengekalkan model “pasar raya bergerak” yang dipelopori di bawah wabak ini. Tingkatkan lagi perkhidmatan pembelian dan pergudangan kumpulan masyarakat, dengan kedai ahli Hema Xiansheng X sebagai panduan, dan buka perkhidmatan pembelian kumpulan untuk produk bungkusan besar kepada masyarakat seminggu sekali.

Model seperti “pasar raya bergerak”,” pesanan pengumpulan komuniti”, dan “stok” serupa dengan model pembelian kumpulan komuniti. Sebelum ini, model pembelian kumpulan komuniti yang dilancarkan oleh platform utama telah banyak menyelesaikan masalah bekalan penduduk masyarakat semasa sekatan Shanghai. Pembukaan saluran penjualan dalam talian telah memperluas aksesibilitas pasar raya kepada pelanggan, tetapi juga mengemukakan keperluan yang lebih tinggi untuk kemampuan pengurusan digital mereka, seperti pembelian, penerimaan, dan penyortiran.

Lihat juga:Kerajaan Shanghai mengumumkan pelan tindakan pemulihan ekonomi

Ambil contoh “8424 tembikai” Shanghai. Sekarang adalah musim matang. Untuk memusatkan kapasiti pengangkutan dan meningkatkan kecekapan pengedaran, penduduk dapat membeli tembikai pada waktu yang ditentukan di komuniti dengan fungsi pembelian kumpulan segar Hema. Penghantaran pada hari yang sama juga mungkin   Ambil komuniti sebagai unit pengedaran. Penghantaran akhir akan dilakukan secara bersama oleh kakitangan harta tanah dan sukarelawan.

Dalam masa kira-kira satu setengah jam, semangka dapat dihantar terus dari tanah pertanian ke pintu pagar sebuah komuniti. Zhao Jiayu, pengarah kanan Hema Xiansheng, mengatakan bahawa “rantaian bekalan 1 jam” tembikai telah melalui saluran pembelian kumpulan masyarakat untuk memberikan rujukan untuk produk lain.