Kekurangan cip global akan mengganggu pengeluaran Volvo di China dan Amerika Syarikat

Volvo Cars, anak syarikat syarikat kereta China Zhejiang Geely Holdings, berkata pada Rabu bahawa mereka akan menggantung atau menyesuaikan pengeluaran di kilang-kilang China dan A.S. bulan ini, memetik kekurangan cip global.

“Kami menjangkakan keadaan menjadi kritikal pada suku kedua, jadi kami memutuskan untuk mengambil langkah-langkah untuk meminimumkan kesan ke atas pengeluaran semasa bekerja setiap hari untuk memperbaiki keadaan,” kata pembuat kereta Sweden itu dalam satu kenyataan yang diemail.Reuters.  

Volvo tidak bersendirian. Krisis semikonduktor yang serius telah mengganggu industri automotif di seluruh dunia, terutamanya kerana cip memainkan peranan yang semakin penting dalam kenderaan, membantu mengawal segala-galanya dari enjin dan brek ke beg udara dan sistem hiburan. Pembuat kereta A.S. General Motors mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan melancarkan pickup bersaiz penuh ringan tanpa modul ekonomi bahan api kerana kekurangan cip. Honda Motors Jepun berkata pada hari Selasa bahawa ia akan menggantung sementara pengeluaran di Amerika Syarikat dan Kanada dari minggu depan, dan rantaian bekalan di kedua-dua negara telah habis.  

Menurut firma penyelidikan  IHS Markit, kekurangan itu akan menyebabkan industri automotif global menghasilkan hampir 700,000 kenderaan lebih sedikit daripada yang dirancang untuk suku pertama 2021.

Kesakitan ini sebahagiannya trauma yang disebabkan oleh industri automotif itu sendiri. Awal tahun lalu, ketika pandemi COVID-19 melanda ekonomi, syarikat menangguhkan persiapan untuk pengeluaran kereta masa depan kerana mereka meremehkan seberapa cepat permintaan pasaran pulih.   Pembuat kereta bertanggungjawab kerana gagal membuat pesanan awal, sementara pembuat cip memilih untuk tidak menyimpan bekalan untuk merekaWall Street Journal  Laporan.  

Lihat juga:Penggabungan Geely dan Volvo dibatalkan, syarikat baru akan ditubuhkan untuk menggabungkan unit powertrain

Pada masa yang sama, pembuat kenderaan bersaing dengan pembuat elektronik pengguna untuk bekalan cip kerana trend perbelanjaan rumah yang semakin meningkat telah mendorong penjualan komputer riba, pelayan, telefon pintar, konsol permainan video dan peranti lain sejak wabak COVID-19.  

Raksasa telefon bimbit Korea Selatan Samsung mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia mungkin akan melangkau pelancaran Galaxy Note baru (salah satu telefon pintar utama Samsung) tahun ini, memberi amaran mengenai “ketidakseimbangan serius” semikonduktor global.  

Zhou Zixue, pengerusi Semiconductor Manufacturing International, berkata pada satu acara pada hari Rabu bahawa dunia mengalami kekurangan cip yang belum pernah terjadi sebelumnya. “Kita harus mempererat kerjasama dan lebih fokus pada inovasi.   berkata:” Hanya dengan cara ini kita dapat meredakan keadaan semasa

Firma sekuriti China Guotai Junan Securities  Ramalan  Adalah dipercayai bahawa kesan kekurangan cip mungkin berterusan sehingga suku ketiga 2021.  

Pada bulan Februari, Volvo menutup  Kilang  Di Ghent, Belgium, rantaian bekalan berada di bawah tekanan kerana kekurangan.