Kedai pelbagai China Miniso meminta maaf atas pemasaran awal sebagai jenama pereka Jepun

18 Ogos,Kedai pelbagai China Miniso mengeluarkan kenyataanDalam catatan itu, pihaknya meminta maaf atas usaha pemasaran sebelumnya yang menggambarkan syarikat itu sebagai “jenama pereka Jepun”. Kenyataan itu mengatakan bahawa dari 2015 hingga 2018, Miniso mengupah pereka Jepun Junya Miyake sebagai ketua pereka pada peringkat awal globalisasi, membolehkannya mempromosikan dirinya sebagai “jenama pereka Jepun”. Pada peringkat awal pembangunan, syarikat mengambil jalan yang salah dalam kedudukan jenama dan pemasaran.

Miniso mengatakan bahawa “de-Japanization” kedai telah dilakukan seawal tahun 2019, dan pengubahsuaian dan promosi semua kedai di seluruh dunia akan selesai pada 31 Mac 2023.

Miniso membuka kedai pertamanya di China pada tahun 2013, dan wakil sahnya adalah pengusaha China Ye Guofu. Lebih daripada 80% reka bentuk produk syarikat berasal dari China, tetapi banyak orang netizens telah mendapati bahawa ia sering mendakwa sebagai jenama Jepun dalam promosi banyak perniagaan antarabangsa. Logo syarikat, serta produk di kedainya, mempunyai gaya Jepun yang jelas.

Pada 25 Julai, akaun Sepanyol Miniso menyiarkan catatan promosi “Princess Blind Box” di Instagramnya. Dalam catatan itu, boneka itu nampaknya memakai cheongsam Cina, tetapi Miniso mengatakan “puteri Disney kegemaran anda berpakaian seperti geisha,” menimbulkan pertanyaan dari pemerhati. Pada malam 9 Ogos,Syarikat mengeluarkan kenyataan dalam tiga bahasaDalam bahasa Cina, Inggeris dan Sepanyol, bersama dengan surat dari ejennya, tangkapan skrin permintaan maaf Instagram dan dokumen lain.

The Disney Princess blind box product (Source: Miniso)
Produk Disney Princess Blind Box (sumber gambar: Miniso)

Namun, sebilangan netizen menunjukkan dalam komen mereka bahawa profil syarikat di akaun media sosial Panama secara terang-terangan mengenal pasti dirinya sebagai jenama yang diasaskan di Jepun.

Di samping itu, seorang netizen yang mengaku bekerja di Miniso mengatakan bahawa syarikat itu mempunyai ujian promosi, dan salah satunya ialah lagu-lagu Cina tidak dibenarkan di kedai.

Seseorang meratapi strategi syarikat itu dan berkata, “Adakah memalukan untuk mengakui bahawa anda berasal dari China, berasal dari China, mengasaskan China, dan menunjukkannya kepada orang ramai? Sila jawab secara langsung!” Yang lain menulis, “Adakah Miniso bermuka dua, adakah jenama Cina atau jenama Jepun?”