Kanak-kanak di bawah umur akan dilarang menggunakan e-rokok: Xinhua

Agensi berita Xinhua yang dikendalikan oleh negara China mengeluarkan dokumen pada hari Rabu yang menekankan perlunya melarang penggunaan e-rokok di bawah umur. Terpengaruh dengan ini, banyak saham konsep e-rokok yang tersenarai di pasaran saham A adalah antara yang paling merosot pada pembukaan, terutamanya syarikat gergasi e-rokok Riel Technology, yang juga tersenarai di Amerika Syarikat, ditutup 4.95%.

Walaupun peraturan semasa melarang kanak-kanak di bawah umur menggunakan e-rokok, laporan Caijing baru-baru ini mendapati bahawa walaupun beberapa kedai fizikal dilabel “tidak dibenarkan untuk kanak-kanak di bawah umur”, penjualan sebenarnya adalah perkara lain, dengan kerani menutup mata dan tidak pernah bertanya atau memeriksa identiti pembeli.

Banyak negara dan wilayah telah mengambil sekurang-kurangnya salah satu langkah berikut: larangan e-rokok di kawasan awam, larangan iklan atau promosi e-rokok, dan amaran kesihatan pada bungkusan e-rokok.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah meningkatkan peraturan mengenai e-rokok dan penggunaannya. Pada bulan Julai tahun ini, Sichuan mengeluarkan tiket pertama yang melarang penjualan e-rokok kepada anak di bawah umur, dan Jiangxi juga baru-baru ini mengeluarkan tiket iklan e-rokok pertama.

Walau bagaimanapun, e-rokok masih membahayakan kesihatan kanak-kanak di bawah umur. Hasil Kajian Tembakau Pelajar Sekolah Menengah Cina 2019 yang dikeluarkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China menunjukkan bahawa bahagian pelajar sekolah menengah yang pernah mendengar e-rokok pada awal tahun 2019 adalah 69.9%, dan kadar penggunaan e-rokok adalah 2.7%, peningkatan masing-masing 24.9 mata peratusan dan 1.5 berbanding tahun 2014. Mata peratusan. Peratusan pelajar sekolah menengah adalah lebih tinggi.

Tidak seperti rokok tradisional, e-rokok kelihatan tidak berbahaya dan bergaya. Iklan jalanan yang memaparkan produk itu seolah-olah membawa mesej bahawa rokok elektronik tidak berbahaya dan bergaya. Semakin banyak orang muda tertarik dengan e-rokok, dan beberapa orang muda ingin mencubanya.

Lihat juga:Stok e-rokok China merosot

“E-rokok menimbulkan bahaya keselamatan bagi anak di bawah umur, dan kita harus meningkatkan lagi penindasan penjualan e-rokok kepada anak di bawah umur,” kata Fu Jia, pengarah Jawatankuasa Profesional Perlindungan Minor Persatuan Peguam Tianjin.