Kamera Hisense dan Leica China untuk mengembangkan teknologi TV laser baru

Raksasa perkakas rumah China Hisense Group dan pengeluar kamera Jerman Leica Camera mengumumkan pada 3 OgosMereka mencapai perjanjian kerjasama teknikal untuk bersama-sama membangunkan teknologi TV laser baruDan mempercepat penggunaan aplikasinya di pasaran global.

Ini adalah kali pertama Leica secara terbuka menyatakan susun atur industri yang mendalam dan telah mencapai kerjasama teknikal dua hala dengan Rakan Kongsi.

Menurut perjanjian itu, berdasarkan teknologi terkemuka Hisense selama bertahun-tahun dalam bidang paparan laser dan kepakaran R&D Leica dalam bidang lensa optik berkualiti tinggi, kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk mempercepat aplikasi dan mempopularkan TV laser gelombang ultra pendek di pasaran global.

Leica adalah sebuah syarikat antarabangsa dengan pasukan kejuruteraan optik dengan pengumpulan teknologi selama berabad-abad, dan menguasai teknologi pengimejan terkemuka di dunia seperti pelarasan warna. Pertama kali diperkenalkan pada tahun 1913, kamera Leica adalah kamera 35mm pertama di dunia. Sementara itu, Hisense Group adalah pengasas Laser TV. Menurut Omdia, TV laser Hisense menyumbang 49% daripada penghantaran global pada tahun 2021.

Menurut rancangan itu, pencapaian teknikal utama pertama selepas transaksi antara kedua-dua pihak, TV laser Leica Movie No. 1, akan dipamerkan di pameran IFA Jerman pada bulan September tahun ini.

Lihat juga:Xiaomi dan Leica Camera mengumumkan kerjasama strategik jangka panjang

Data dari All Vision Cloud menunjukkan bahawa CAGR TV laser dari 2015 hingga 2020 adalah setinggi 213.8%. Menurut Global Information Research (GIR), pendapatan TV laser global pada tahun 2021 adalah sekitar AS $1.296 bilion, dan dijangka mencapai AS $10.33 bilion pada tahun 2028, dan CAGR tahunan kompaun dari 2022-2028 adalah 34.5%.

Dari perspektif global, pasaran TV laser terutama tertumpu di China, Amerika Syarikat, Eropah, Afrika Selatan dan wilayah lain, di mana China adalah pengeluar dan pengguna terbesar. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh RUNTO, penghantaran TV laser di daratan China mencapai 280,000 unit pada tahun 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 31.9%, dan penjualan adalah 4.7 bilion yuan (695.86 juta dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 27.7%.