Kadar penyetempatan rantaian bekalan Tesla di China melebihi 95%

Grace Tao, naib presiden global Tesla, mengumumkan pada 15 Ogos melalui platform Weibo domestik WeiboKadar penyetempatan rantaian bekalan Tesla di China telah melebihi 95%Kerana kilang besar syarikat di Shanghai kini telah menghasilkan lebih dari satu juta kereta.

Tao juga menyiarkan gambar yang diambil semasa upacara pecah tanah kemudahan itu pada 7 Januari 2019. Dia mengatakan bahawa bukan hanya Tesla, tetapi juga industri automobil tenaga baru China juga telah mencapai kemajuan besar dalam tiga tahun terakhir.

Projek pembuatan kereta milik penuh Testar pertama di luar Amerika Syarikat juga merupakan kilang besar Testar pertama di Shanghai. Pada Januari 2020, penghantaran Model 3S, yang dihasilkan di Gigafactory di Shanghai, bermula.

Laporan kewangan syarikat untuk suku kedua 2022 menunjukkan bahawa,Kapasiti pengeluaran tahunan kilang-kilang besarTelah mencapai 750,000, mengatasi Tesla Fremont California untuk pertama kalinya sebagai kilang pengeluaran tertinggi syarikat.

Pada bulan Julai tahun ini, syarikat itu masih memajukan peningkatan barisan pengeluaran Gigafactory Shanghai. Secara khusus, barisan pengeluaran fasa kedua yang bertanggungjawab untuk pengeluaran Model Ys telah ditingkatkan pada 16 Julai. Baru-baru ini, barisan pengeluaran fasa pertama yang bertanggungjawab untuk pengeluaran Model 3S juga telah berjaya diubah.

Terdahulu, seorang blogger YouTube menyiarkan video yang menunjukkanRibuan kereta Tesla menunggu untuk dihantar ke EropahDi Shanghai Nangang Wharf. Menurut rancangan syarikat, kapasiti pengeluaran tahunan Gigafactory akan meningkat kepada 1 juta kenderaan, menjadikannya hab eksport kenderaan terbesar di dunia.

Dengan peningkatan pengeluaran dan penjualan model domestik dan kadar penyetempatan, Shanghai Gigafactory telah menjadi bahagian penting dalam strategi global Tesla. Tahun lepas, margin keuntungan kasar perniagaan automotif syarikat telah mencapai 29.3%. “Model Y adalah kunci untuk meningkatkan margin keuntungan dan penyetempatan Gigafactory Shanghai,” kata syarikat itu.

Tahun ini, kilang syarikat di Texas, Amerika Syarikat, dan Berlin, Jerman, memulakan pengeluaran, berkongsi tugas penghantaran dengan gigafactory di Shanghai, Nevada, dan California. Walau bagaimanapun, kedua-dua kilang belum dapat menanggung beban penghantaran. Pada bulan Jun 2022, Musk mengatakan bahawa Gigafactory Berlin dan Gigafactory Texas mengalami kesukaran untuk meningkatkan pengeluaran kerana kekurangan bateri dan masalah logistik, dan sekarang “kehilangan berbilion-bilion dolar.”

Masalah kapasiti menjejaskan pesanan syarikat. Pada masa ini, Tesla telah menutup pra-pesanan untuk versi jarak jauh Model 3 di laman web rasminya di Amerika Syarikat dan Kanada. Di pasaran China, seorang kakitangan kedai yang dikendalikan secara langsung syarikat itu memberitahu media China “Beijing Business Daily” bahawa kitaran penghantaran kenderaan telah melebihi dua bulan, dan pesanan semasa untuk Model 3 telah dijadualkan hingga akhir 2022.

Lihat juga:Grace Tao, naib presiden global Tesla: Separuh daripada penghantaran dunia berasal dari kilang Shanghai yang besar

MenurutData dari CPCAPada bulan Julai tahun ini, jumlah borong Tesla di China adalah 28,000, penurunan sebanyak 64.2% dari bulan sebelumnya. Di samping itu, penjualan di pasaran China turun kepada 8,461 kenderaan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 1.9%. Pada masa yang sama, jumlah borongnya di China jatuh ke tempat keempat, dengan BYD, SAIC-GM-Wuling dan Geely menjadi tiga teratas.