Jurang aliran tunai melanda pertukaran kriptografi

Oleh kerana keadaan pasaran yang berubah dengan pesat, banyak institusi pelaburan luaran, rantai, projek pinjaman dan platform telah menghadapi masalah satu demi satu,Jurang aliran tunai di bursa kripto Hoo, menurut kenyataannya pada 24 Julai.

Untuk menyelesaikan masalah pengeluaran tunai dengan cepat, memastikan bahawa aset pengguna tidak hilang sejauh mungkin, dan meneruskan operasi platform, Hoo akan melancarkan rancangan bon-to-token dan rancangan pelaburan rakan kongsi, dan akan mengoptimumkan perdagangan niaga hadapan derivatif kewangan.

Rancangan bon-to-token melibatkan pemindahan sebahagian aset saham pengguna di platform, yang membolehkan pengguna berdagang secara bebas di zon inovasi dan menukarnya secara langsung pada harga pasaran yang setara.

Hoo secara rasmi akan melancarkan program bon-to-token pada 1 Ogos 2022. Apabila perancangan sedang dijalankan, semua transaksi pengguna akan ditutup. Zon inovasi dirancang untuk dibuka pada 5 Ogos, dan token hutang pengguna dapat diperdagangkan secara bebas.

Hoo berasal dari tanah besar China tetapi media sosial rasminya menunjukkan ia kini beribu pejabat di Kepulauan Cayman. Hoo diasaskan oleh Rexy Wang pada 2018. Rexy Wang sebelumnya adalah jurutera data di sebuah syarikat milik negara sebelum mengundurkan diri untuk bergabung dengan bitcoin pada tahun 2013. Pada bulan Jun 2018, syarikat itu memperoleh pertukaran Chaince dan OAX dan bergabung dengan dompet perkakasan multi-cryptocurrency Hoo Wallet, menjadikan dirinya sebagai salah satu pertukaran cryptocurrency sehenti.

Pada tahun 2021, Wang mendedahkan bahawa Hoo mempunyai hampir 1.2 juta pengguna berdaftar dan lebih daripada 50,000 pengguna aktif setiap hari. Pengguna luar negara menyumbang 60% hingga 70% daripada jumlah pengguna, merangkumi Turki, Rusia, Vietnam, Brazil, Jerman dan negara-negara lain.

Lihat juga:Ancient Man 8: Bawa orang ramai ke Web3 melalui permainan

Namun, dalam catatan bulan Jun, Hoo memetik turun naik pasaran dan pembubaran oleh institusi besar dalam industri penyulitan, menimbulkan rasa panik di kalangan pengguna dan menyebabkan permintaan pengeluaran yang besar. Untuk menangani sejumlah besar aset pengeluaran pengguna, masa semakan pengeluaran ditangguhkan sebanyak 24 hingga 72 jam.

Lebih-lebih lagi, eksekutif Hoo baru-baru ini terjebak dalam kontroversi. Pada 15 Julai, Rexy Wang menyatakan di media sosial bahawa Fang Wenbin (Top Fang), bekas ketua keselamatan Binance, memanfaatkan kedudukannya di Hoo untuk menghapus sistem pejabat syarikat yang menyebabkan akses domain gagal, serta mencuri maklumat dan aset syarikat.

Dalam hal ini, Fang mengatakan bahawa Wang telah memindahkan sebahagian besar asetnya dari platform dan belum membayar gaji pekerja. Fang menambah bahawa nama domain platform tidak ada kaitan dengan sistem pejabat, di mana dia menyimpan semua sejarah sembang.