Jumlah peniaga aktif Pinduoduo meningkat 69% kepada 8.6 juta

Perniagaan keluarga Yu Bencheng di Yantai, China, mengeksport lebih daripada 1,000 tan pir setiap tahun. Oleh itu, apabila perdagangan eksport tiba-tiba berhenti pada tahun 2019, Yu mempunyai tugas yang sukar untuk menjual pir selama setahun sebelum ia merosot.

Mereka mula-mula mencuba pemborong di Harbin dan Beijing, tetapi mereka menawarkan untuk membeli buah untuk satu pertiga daripada harga biasa. Menghadapi kejatuhan dana, Yu memutuskan untuk menjual terus kepada pengguna melalui Pinduoduo, platform produk pertanian terbesar di China. Dia dengan cepat mengosongkan inventori dan perniagaan mendapat saluran jualan yang berharga.

Pedagang berduyun-duyun ke Pinduoduo dalam jumlah rekod, dan mereka tertarik dengan prospek jualan langsung kepada 788 juta pengguna yang menggunakan platform untuk membeli segala-galanya dari makanan segar ke pangsapuri. Menurut dokumen pemfailan tahunan 20-F, Pinduoduo menambah lebih daripada 200 juta pembeli aktif pada tahun 2020, yang paling banyak di semua pasaran.Pada masa yang sama, jumlah peniaga aktif meningkat dari 5.1 juta pada tahun sebelumnya menjadi tinggi baru 8.6 juta.

“Pangkalan pembeli aktif kami membantu menarik pedagang ke platform kami. Skala penjualan kami mendorong pedagang untuk memberikan harga yang lebih kompetitif dan produk dan perkhidmatan yang disesuaikan kepada pembeli, sehingga membentuk lingkaran yang baik,” Pinduoduo Berkata dalam pemfailan.

Pinduoduo mempelopori model “pembelian pasukan” untuk menggalakkan pembeli untuk berkongsi maklumat produk, menjemput rangkaian sosial mereka untuk membentuk pasukan membeli-belah, dan menikmati harga yang lebih menarik. Syarikat itu telah membina platformnya menjadi “pasaran maya” di mana pembeli melayari dan meneroka pelbagai produk semasa berinteraksi antara satu sama lain.

Syarikat itu mengatakan bahawa elemen sosial tertanam ini memupuk asas pengguna yang sangat terlibat, menjadikan Pinduoduo berbeza daripada model “indeks inventori” berasaskan carian tradisional.

Pinduoduo juga membantu pembekal huluannya melancarkan jenama mereka sendiri dengan membimbing pengguna untuk mencari nilai untuk produk wang mereka dan memberi mereka panduan mengenai trend baru dan keutamaan pengguna. Fasa pertama program “Jenama Baru”, yang pertama kali dilancarkan pada bulan Disember 2018, telah bekerjasama dengan lebih daripada 1,500 pembekal, melancarkan lebih daripada 4,000 produk, dan menghasilkan lebih daripada 460 juta pesanan kumulatif.

Lihat juga:Pinduoduo memimpin pergerakan ladang-ke-meja nasional

Pada masa ini, Pinduoduo mengendalikan pasaran terbesar di China dan telah menetapkan pemandangannya untuk menjadi platform pertanian dan runcit terbesar di dunia. Pada bulan Ogos 2020, syarikat itu melancarkan Duoduo Grocery, perkhidmatan pengambilan hari berikutnya yang membolehkan pengguna memesan barang runcit dan produk berkaitan dalam talian dan mengambilnya pada hari berikutnya di tempat pengambilan yang ditentukan berdekatan.

Untuk mencapai matlamat menyediakan pengguna dengan barangan runcit yang cepat dan berpatutan, Pinduoduo sedang membangunkan platform infrastruktur logistik yang memberi tumpuan kepada pertanian yang dapat mengurangkan sisa makanan, meningkatkan kualiti makanan dan mengurangkan harga.

Syarikat itu juga secara aktif membeli produk berkualiti di seluruh dunia dan menganjurkan acara untuk mempromosikan produk luar negara, dari wain Itali ke buah-buahan Thai.