Jenama kereta sukan Geely Lotus merancang untuk IPO

MenurutBloombergPada hari Isnin, jurucakap Lotus James Andrew mengatakan syarikat itu memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan kenderaan elektriknya dan sedang menilai kemungkinan penyenaraian di Amerika Syarikat (AS), Hong Kong dan wilayah lain, tetapi ukuran dan penilaian pembiayaan yang tepat belum ditentukan. Lotus, jenama kereta sukan gergasi kereta China Geely, merancang untuk membina sebuah kilang khusus di China,Sina MotorsPada hari Selasa.

MenurutFinancial Times, para eksekutif syarikat mendedahkan bahawa tujuan utama penyenaraian itu adalah untuk mengumpulkan dana untuk mencapai sasaran pertumbuhan penjualan 100 kali ganda dalam enam tahun akan datang.

Maklumat awam menunjukkan bahawa Lotus adalah pengeluar kereta sukan dan kereta lumba yang diiktiraf di seluruh dunia. Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holdings) memperoleh sebahagian daripada saham Lotus pada tahun 2017. Syarikat itu dimiliki 51 peratus oleh Geely Holdings manakala Etika Automotive dari Malaysia memiliki baki saham.

Pada 31 Ogos 2021, syarikat akan mengadakan upacara penubuhan dalam talian dan menetap di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan. Pada masa yang sama, ia melancarkan pembinaan ibu pejabat global Lotus, sementara ibu pejabatnya sebelumnya di Norfolk, England, memberi tumpuan kepada kereta sukan tradisional.

Pada masa yang sama, syarikat itu juga melancarkan rancangan produk elektriknya untuk lima tahun ke depan, meliputi SUV kelas E, coupe empat pintu dan kereta elektrik, menggunakan pemanduan pintar peringkat trek, dan membina kereta pintar elektrik kelas atas untuk pasaran global., Akan memperkasakan syarikat untuk berubah menjadi elektrik dan pintar.

Lihat juga:Geely dan Renault mengumumkan penubuhan usaha sama kenderaan hibrid di Asia

Minggu lalu, syarikat itu menunjukkan komuniti kewangan London dan pengedar SUV elektrik Model 132 yang akan datang, yang dibangunkan oleh syarikat itu dan akan dihasilkan di Wuhan.