JD.com mengeluarkan laporan penggunaan sukan musim sejuk China

Institut Penyelidikan Pembangunan Pengguna dan Industri JD, sebuah institusi penyelidikan yang dikendalikan oleh syarikat gergasi e-dagang terkemuka China, JD.com, mengeluarkanLaporan pada hari Jumaat memberikan gambaran mengenai penggunaan sukan musim sejuk di China. Dalam trend utama, pencarian berterusan untuk maskot Olimpik Musim Sejuk rasmi “Bingdundun” menyumbang 90%, dengan lebih daripada 10 juta orang mencari topik tersebut.

Populariti Bingdundun adalah mikrokosmos demam sukan musim sejuk semasa di China, dan sukan musim sejuk tidak lagi eksklusif untuk wilayah utara. Pelbagai tempat sukan musim sejuk dan dalaman dan institusi latihan di wilayah selatan telah dikembangkan dengan kuat, menarik lebih banyak peminat selatan. Di antara kawasan-kawasan ini, wilayah barat daya Sichuan telah menjadi destinasi keempat terbesar bagi peminat sukan musim sejuk di China.

Dengan berlangsungnya Sukan Olimpik Musim Sejuk, banyak orang selatan berminat dengan sukan musim sejuk. Semasa Festival Tahun Baru Nasional pada tahun 2022, Guangxi, Anhui, Yunnan, Hubei, Hunan dan provinsi lain mempunyai kadar pertumbuhan penggunaan sukan musim sejuk terpantas, dengan kadar pertumbuhan tahun ke tahun lebih dari 4 kali.

Menurut data yang dikeluarkan oleh JD.com, peminat ski menyumbang sebahagian besar sukan ais dan salji, mengekalkan trend kenaikan tahunan yang perlahan. Di antara semua pengguna sukan ais dan salji, ski menyumbang 88% pada tahun 2018 kepada 90% pada tahun 2021.

Di antara banyak acara di Sukan Olimpik Musim Sejuk, papan luncur salji dan ski gaya bebas nampaknya menjadi dua yang paling popular. Orang muda cenderung lebih berminat dengan papan luncur salji. Oleh kerana gaya meluncur dan trend pakaian yang unik, snowboarding secara beransur-ansur menjadi fesyen, dan semakin ramai orang muda mula bermain snowboarding. Menurut data dari JD.com, hampir 70% peminat papan luncur salji berusia sekitar 35 tahun.

Lihat juga:JDT, anak syarikat JD, akan mengumpulkan $1-2 bilion dalam IPO Hong Kong pada tahun 2022

Dengan pembinaan stadium dalaman berskala besar dan populariti perjalanan sukan ais dan salji, orang ramai dapat menikmati sukan musim sejuk sepanjang tahun. Bahagian penggunaan sukan ais dan salji pada musim panas terus meningkat, dan normalisasi sukan ini akan menjadi trend di masa depan.

Walau bagaimanapun, musim sejuk jelas akan tetap menjadi musim utama untuk sukan ais dan salji, terutama ski. Menurut data dari JD.com, penggunaan ski menyumbang lebih dari 70% pada musim puncak (November, Disember, dan Januari), tetapi perkadarannya menunjukkan arah aliran menurun tahunan. Pembinaan lebih banyak tempat dalaman membolehkan peminat mengatasi had bermusim biasa.

Data yang dikumpulkan oleh JD.com menunjukkan bahawa peserta sukan ais lebih suka roller skating, berenang, dan yoga, dan peminat ski lebih suka berenang, berbasikal, dan yoga.