IQOO Z6 Lite menggunakan Snapdragon 4 Gen 1

Qualcomm mengumumkan pemproses terbarunya,Snapdragon 6 generasi 1 dan snapdragon 4 generasi 1, pada 6 September. Susulan pengumuman itu, pengeluar telefon pintar China iQOO pada 7 September lalu berkata ia akan melancarkan model baharu Z6 Lite di India pada 14 September dan akan menggunakan Snapdragon 4 Gen 1 sebagai pemproses utama.

Sebagai platform siri 6nm 4 pertama, Snapdragon 4 Gen 1 mempunyai prestasi yang mengagumkan dan jangka hayat bateri yang panjang. Prestasi CPU dan GPU platform ini masing-masing meningkat 15 peratus dan 10 peratus berbanding Generasi 2 sebelum ini, membolehkan pengguna melakukan pelbagai tugas dengan lancar dan menikmati hiburan yang mengasyikkan. Menggunakan teknologi kamera canggih, Snapdragon 4 merangkumi tiga ISP dan pengurangan kebisingan berbilang bingkai dengan foto yang jelas dan terperinci. Pada masa yang sama, enjin Qualcomm AI menjadikan penggunaan peranti lebih lancar dan intuitif. Terima kasih kepada penindasan bunyi gema dan latar belakang peranti, pengguna kini boleh mendapatkan bantuan dalam sekelip mata melalui pembantu suara yang sentiasa dalam talian, atau mempunyai perbualan yang jelas.

Snapdragon 4 menggunakan modem Snapdragon X51 5G-sistem frekuensi radio yang mencapai kelajuan muat turun 5G puncak 2.5Gbps dan dilengkapi dengan FastConnect 6200 Advanced 2×2 Wi-Fi dan Bluetooth, menjadikan setiap usaha mudah.

Lihat juga:Vivo iQOO melancarkan telefon pintar Z6, bermula dari $248

Berdasarkan beberapa kebocoran, iQOO Z6 Lite akan menampilkan layar 6,58 inci dengan kadar penyegaran 120Hz, tetapi tidak jelas apakah layar itu LCD atau AMOLED. Ia akan tersedia dalam versi storan 4GB + 64GB dan 6GB + 128GB dengan bateri 5000mAh yang besar dan menyokong pengecasan 18W. Ia mempunyai lensa selfie 8 megapiksel, modul kamera dwi belakang, dan salah satunya adalah lensa 13 megapiksel. Mengenai harganya, harganya kurang dari PS15,000 ($188).