Institut Penyelidikan Mata Wang Digital Bank Rakyat China dan Ant Group bekerjasama untuk membina platform RMB digital

Menurut China News semasa Sidang Kemuncak Digital China ke-4 pada 25 April, Ant Group dan Institut Penyelidikan Mata Wang Digital Bank Rakyat China menandatangani perjanjian kerjasama strategik tahun lepas untuk bersama-sama mempromosikan pembinaan platform teknologi RMB digital.

Platform ini dibina pada pangkalan data diedarkan OceanBase dan platform pembangunan mudah alih MPaaS. OceanBase adalah pangkalan data diedarkan pertama di dunia yang dikembangkan secara bebas oleh Ant Group untuk perniagaan kewangan teras. MPaaS berasal dari platform pengembangan mudah alih Alipay, yang dituntut oleh Ant Group untuk menyediakan penyelesaian sehenti berdasarkan pengembangan, pengujian dan operasi mudah alih.

Ant Group akan terus menggabungkan pertukaran dan kerjasama mendalam dengan institut penyelidikan dalam bidang teknikal, bersama-sama mempromosikan penerapan teknologi baru dalam peningkatan digital, dan melayani ekonomi sebenar.

Baru-baru ini, Bank Rakyat China telah mempercepatkan penyelidikan dan pembangunan mata wang digital, dan juga menjalankan pelbagai juruterbang di seluruh negara.

Pada 12 April, Li Bin, pengarah Biro Dasar Macroprudential Bank Rakyat China, mendedahkan bahawa renminbi digital sedang diuji di 10 bandar raya dan lokasi Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing. Pada 18 April, Li Bo, timbalan gabenor Bank Rakyat China, mendedahkan bahawa mereka akan membina ekosistem infrastruktur RMB digital, sementara juga meningkatkan keselamatan dan kebolehpercayaan sistem.

Pada tahun 2014, People’s Bank of China menubuhkan pasukan khas untuk mengkaji kerangka penerbitan mata wang digital, teknologi utama, dan persekitaran penerbitan dan peredaran.

Ant Group telah mengambil bahagian dalam beberapa projek perintis RMB digital ini. Menurut firma itu, bank saya-salah satu pengendali renminbi digital-telah mengambil bahagian dalam penyelidikan dan pengembangan renminbi digital sejak 2017, dan telah menjalankan projek perintis di banyak syarikat seperti Hema, RT-Mart, Pasaraya Tmall, Haro Bicycle, dan Shanghai Bus.

Di Festival Beli-Belah Lima-Lima Kedua di Shanghai, sebagai tambahan kepada 6 bank milik negara, bank saya akan melancarkan juruterbang RMB digital di mana peserta boleh menggunakan RMB digital untuk membayar di luar talian dan dalam talian melalui Alipay.

Perlu disebutkan bahawa JD.com adalah syarikat teknologi pertama yang melakukan kerjasama strategik dengan Institut Penyelidikan Mata Wang Digital Bank Rakyat China. Mereka bergantung pada JD Cloud, jenama perkhidmatan teknikal untuk perusahaan, kerajaan dan institusi lain, untuk bersama-sama mempromosikan inovasi fungsi aplikasi mudah alih RMB digital mulai September 2020.

Lihat juga:Episod 78: Impian Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital China (DCEP)

Pada bulan Januari, JD.com mula melancarkan gaji RMB digital di Shanghai, Shenzhen, Chengdu, Changsha, dan Xi’an. Pekerja yang tinggal di lokasi ini boleh mendepositkan gaji digital ke dalam kad kredit peribadi atau berbelanja di JD.com dan institusi luar talian yang menerima RMB digital.

JD.com juga mula menggunakan RMB digital untuk membuat pembayaran antara bank kepada dua pembekalnya pada bulan Januari. Melalui kerjasama erat dengan Bank Perindustrian dan Perdagangan China, JD Technology dengan cepat mempromosikan penggunaan slip gaji RMB digital, memperluaskan lagi skop aplikasi mata wang digital.