Inovasi mendorong perbelanjaan R&D Pinduoduo ke paras tertinggi baru pada suku pertama

Pinduoduo melaporkan pertumbuhan yang perlahan pada suku pertama kerana pengendali platform pertanian mengalihkan tumpuan mereka kepada penyelidikan dan pembangunan.

Pembeli aktif tahunan meningkat 7 peratus tahun ke tahun kepada 881.9 juta dalam 12 bulan hingga Mac, menurut kenyataan syarikat yang mengumumkan keputusan suku pertama. Dengan jumlah pengguna Internet mudah alih China mendekati anggaran 1 bilion dan syarikat mengurangkan perbelanjaan penjualan dan pemasaran, kadar pemerolehan pelanggan telah perlahan.

Perbelanjaan penjualan dan pemasaran sebagai sebahagian daripada jumlah pendapatan kekal di bawah 50% untuk suku keempat berturut-turut, dan melebihi 100% semasa promosi awal syarikat untuk menarik pengguna.

Sebaliknya, ketika Pinduoduo mengupah jurutera kanan untuk menyokong pasukan teknikalnya, perbelanjaan R&D meningkat ke tahap rekod. Pergeseran keutamaan mencerminkan pertaruhan syarikat bahawa R&D dan pelaburan yang tepat dapat mewujudkan peluang pertumbuhan masa depan dengan mendorong inovasi dalam bidang seperti pertanian, yang menurut Lei Chen, ketua dan CEO Pinduoduo, adalah “strategi yang tepat untuk tahap pembangunan syarikat ini”.

“Kami tetap fokus untuk membuat pelaburan jangka panjang dalam bidang pertanian dan mematuhi falsafah kami iaitu’memberi manfaat kepada semua’, ‘rakyat didahulukan’ dan’lebih terbuka’,” kata Chen, yang mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif pada Julai 2020.

Salah satu contoh inisiatif jangka panjang Pinduoduo dalam bidang pertanian adalah menghubungkan akademik dan industri dan menyediakan saluran untuk pemindahan teknologi dari makmal ke lapangan. Pertandingan pertanian pintar tahunan syarikat semakin dilihat sebagai landasan pelancaran dan paparan untuk penyelesaian teknologi pertanian yang menjanjikan yang sesuai dengan keadaan pekebun kecil.

Pinduoduo sebelumnya mengatakan bahawa hari-hari pertumbuhan tiga digit pengguna baru sudah berakhir, dan sekarang lebih dari sebelumnya perlu melayani keperluan pengguna yang berubah dengan cepat dalam industri e-dagang yang sangat kompetitif.

Mengulas mengenai status persaingan, Chan berkata, syarikat perlu melakukan lebih baik dalam memenuhi keperluan pelanggan dan boleh belajar daripada orang lain. Syarikat itu mengatakan bahawa meramalkan dan menyesuaikan diri dengan perubahan tingkah laku pengguna akan memerlukan perbelanjaan yang berterusan dan boleh mempengaruhi keuntungan, dan pelabur harus menilai syarikat berdasarkan nilai jangka panjang intrinsik yang diciptakannya untuk pengguna.

Lihat juga:Pemenang Pertandingan Pertanian Pinduoduo Smart menunjukkan teknologi pertanian berkelanjutan dan tepat

“Pada skala semasa, kita pasti akan melihat perlambatan pertumbuhan,” kata Jun Liu, naib presiden Pinduoduo Finance. “Kita perlu terus melabur dalam penyelidikan dan pengembangan untuk melayani pengguna kita dengan lebih baik.”