Inner Mongolia melancarkan projek kenderaan perlombongan tenaga baru tanpa pemandu 5G pertama di Ordos

Zon Pembangunan Ekonomi Junggar di Bandar Ordos, Mongolia Dalam mengeluarkan pengumuman pada hari Selasa yang menyatakan:Projek kenderaan perlombongan tenaga baru tanpa pemandu 5G pertamaSecara rasmi dimasukkan ke dalam pengeluaran di wilayah itu. Langkah ini dapat membantu mempromosikan pembinaan kemudahan perlombongan hijau dan pintar tempatan.

Menurut pengenalan rasmi, projek kenderaan perlombongan tenaga baru tanpa pemandu 5G mempunyai jumlah pelaburan 1 bilion yuan (AS $156.9 juta), yang dapat mencapai pemuatan automatik, pengangkutan, dok, dan penghindaran halangan autonomi yang tepat dan stabil dalam perlombongan.

mon1
(Sumber: Ordos News)

Di samping itu, kenderaan ini dilengkapi dengan sistem penginderaan lingkungan, pengendalian tingkah laku, sistem penentuan posisi, dan tinjauan dan pemetaan ketepatan tinggi, yang dapat menyelesaikan operasi kitaran sesuai dengan arahan pengiriman tambang.

Cui Wenyu, timbalan pengurus besar dan ketua projek Inner Mongolia Tiechen Intelligent Equipment, mendedahkan bahawa syarikat itu telah menjalin kerjasama strategik dengan syarikat domestik terkemuka dalam bidang kenderaan tenaga baru. Syarikat akan melancarkan produk termasuk traktor tenaga baru, trak pembuangan, penggali dan produk lain untuk menyediakan pelanggan dengan satu set lengkap penyelesaian produk tenaga baru yang pintar.

Cui menambah: “Walaupun projek itu baru saja dimasukkan ke dalam produksi, ia telah menerima sejumlah pesanan dari pelanggan berdekatan, terutama dari perniagaan yang berkaitan di sektor tenaga dan pengangkutan.”

Lihat juga:TuSimple melengkapkan ujian jalan awam separa trak tanpa pemandu pertama di dunia

Penganalisis mengatakan bahawa projek kenderaan perlombongan tenaga baru tanpa pemandu 5G yang kini dalam pengeluaran sangat penting untuk menyelesaikan masalah pekerjaan dan keselamatan lombong arang batu terbuka tempatan, dan prospek pasaran masa depan sangat luas.