Ikrar kerjasama dengan pihak berkuasa China selepas kemalangan kereta Tesla menyebabkan polis maut

Tesla menyatakan pada hari Selasa bahawa ia akan bekerjasama dengan pihak berkuasa China untuk menyiasat kemalangan maut yang melibatkan Model X di bandar timur Taizhou yang mengorbankan seorang pegawai polis dan mencederakan yang lain.

FilemGambar dari kemalangan itu menunjukkan dua polis trafik terbaring di tanah di sebelah SUV Tesla Model X yang rosak. Kemalangan itu dilaporkan secara meluas oleh media China dan menarik perhatian viral di Weibo seperti Twitter di China. Polis tempatan mengumumkan dalam satu kenyataan kemudian bahawa seorang pegawai meninggal dunia setelah cedera parah dalam kemalangan itu. Seorang pegawai lain yang cedera dalam nahas itu kini berada dalam bahaya, kata kenyataan itu. Sementara itu, pemandu kenderaan tersebut telah diletakkan di bawah jagaan polis.

“Sebaik sahaja kami mendengar berita itu, kami menghubungi pihak berkuasa dan melaporkannya,” kata Tesla dalam catatan Weibo.PosPada hari Selasa. “Kami akan bekerjasama sepenuhnya dengan jabatan yang berkaitan dalam penyiasatan kemalangan itu.” Syarikat itu juga mengatakan tidak akan mendedahkan maklumat lebih lanjut sehingga kes itu diselesaikan.

Kejadian itu berlaku di tengah kritikan yang semakin meningkat terhadap kualiti produk dan perkhidmatan pelanggan Tesla di China. China adalah pasaran kedua terbesar Tesla di dunia. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, berita mengenai kemalangan jalan raya dengan kenderaan Tesla telah menjadi viral di media sosial China. Bulan lalu, seorang pelanggan yang marah naik ke puncak Tesla Motors di Shanghai Auto Show untuk memprotes kegagalan brek Tesla yang didakwa, mencetuskan salah satu krisis perhubungan awam terburuk syarikat itu.

Satu lagi kemalangan masih dalam siasatan.Pada 7 Mei, di wilayah Guangdong di selatan China, sebuah kereta Tesla melanggar belakang sebuah trak, membunuh seorang pemandu kenderaan elektrikDilaporkanPunca kemalangan tidak diketahui.

Lihat juga:Pemandu Tesla mati dalam perlanggaran belakang dengan trak di China Selatan, menimbulkan lebih banyak kebimbangan keselamatan

MenurutDataChina Automotive Information Network mengumumkan bahawa pada bulan April, 11,1949 kereta Tesla buatan China didaftarkan di China, penurunan mendadak dari 34,714 pendaftaran pada bulan Mac.

Pembuat kereta elektrik yang diperangi itu juga menghadapi pemeriksaan yang meningkat dari pihak berkuasa China.

Pada bulan Februari, sekumpulan pengawal selia nasional memanggil Tesla mengenai masalah keselamatan dan kualiti, dengan mengatakan bahawa mereka baru-baru ini menerima aduan mengenai pecutan dan kebakaran bateri yang tidak normal. Tesla menjawab bahawa ia akan memperkuat pemeriksaan diri dan pengurusan dalaman.

Reuters melaporkan bahawa tentera China melarang kereta Tesla dari kompleks bangunannya, dengan alasan kebimbangan keselamatan negara untuk kamera dalam kenderaanDilaporkanMac. Juga, The Wall Street JournalDilaporkanKerajaan China menyekat penggunaan kereta Tesla oleh tentera dan pekerja syarikat milik negara yang sensitif. Langkah itu menggemakan tindakan Washington terhadap Huawei, kata pemerhati industri.

Pada tahun 2019, dengan pembukaan kilang Shanghai, Tesla menjadi pembuat kenderaan asing pertama yang mengendalikan kilang milik penuh di China. Tahun lalu, pembuat kereta elektrik menjual 120,000 kenderaan di China, atau sekitar 30 peratus daripada jumlah penghantarannya pada tahun 2020.