IDC: Penghantaran H1 di bidang AR/VR China melebihi 500,000 unit

Syarikat perunding IDC China melaporkan pada 2 SeptemberPada suku kedua 2022, China menghantar 309,000 alat dengar AR/VR, di mana 12,000 peranti AR dan 297,000 peranti VR.

Laporan menunjukkan bahawa penghantaran VR bebas China pada Q2 adalah 273,000 unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 19.2%, sementara penghantaran VR yang ditambat adalah 24,000 unit, penurunan tahun ke tahun sebanyak 22.1%. Peranti bebas menyediakan kuasa pengkomputeran bebas, sementara produk tethered bergantung kepada peranti lain untuk mendapatkan kuasa pengkomputeran.

Pada separuh pertama tahun 2022, penghantaran peralatan VR bebas di China berjumlah 502,000 unit. Komposisi saluran perkapalan telah berubah dengan ketara, dan e-dagang menyumbang 64.4%. Penghantaran pengeluar teratas Douyin Live setanding dengan platform e-dagang tradisional. Dari segi saluran luar talian, kedai jenama pengeluar muncul di bandar T1 dan T2 untuk pertama kalinya pada separuh pertama tahun ini. Ini telah meningkatkan kesedaran jenama hingga tahap tertentu dan mendorong penghantaran dalam talian. Jumlah kedai runcit fusion meningkat dengan ketara, dan penjualan kaunter di pasar raya besar menunjukkan prestasi yang tinggi.

Pada separuh pertama tahun 2022, penghantaran peranti VR yang ditambat berjumlah 56,000 unit, menunjukkan trend menurun berbanding dengan pasaran VR bebas. Bahagian keseluruhan penghantaran VR turun dari 33.2% pada suku kedua 2021 kepada 8.2% pada suku kedua 2022. Pada masa ini, senario yang paling utama menekankan hiburan, pendidikan dan latihan. Di masa depan, keperluan untuk senario perubatan, pejabat dan lain-lain akan terus ada.

Lihat juga:Pembangun sistem VR ByteDance Pico memperoleh paten penjejakan mata VR

Pada masa ini, AR bebas terutama memfokuskan pada industri pasaran komersial dengan penghantaran yang terpecah-pecah dan harga unit rata-rata yang tinggi. Bagi pengeluar seperti Microsoft dan LLVISION di China, sebagai tambahan kepada perkakasan, mereka pada dasarnya menyediakan perkhidmatan atau penyelesaian sokongan semasa penghantaran. Pengguna pembelian terutamanya tertumpu di universiti, kilang pembuatan pintar, taman pameran dan kawasan lain. Di pasaran pengguna, pengeluar domestik Inmo juga dilancarkan secara rasmi dalam tempoh JD Mall H1, terutama mempromosikan produk pengguna.

Pengilang China Rokid, FFALCON, OPPO, dan lain-lain semuanya menggunakan pasaran kacamata AR kelas pengguna dalam julat harga 2.000 yuan hingga 3.000 yuan (AS $290 hingga AS $434) pada separuh pertama tahun ini. Pelancaran baru Nreal pada bulan Ogos menandakan kemasukan rasmi produknya ke China. Walaupun jumlah suku tahunan semasa adalah ribuan unit, ini merupakan kejayaan besar bagi kacamata AR pengguna.