Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi Shenzhen akan melancarkan skrin sekeliling LED 360 darjah

Pada petang Selasa, Ander Architects mengumumkan bahawa ia telah memenangi tawaran untuk pertandingan reka bentuk antarabangsa terbuka untuk Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi di Shenzhen dan akan menjadi unit reka bentuk seni bina utama projek itu. Bersama-sama,Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi ShenzhenKedai utama Mijia akan membentuk sebuah rumah api untuk Teluk Shenzhen, yang secara tidak rasmi disebut “Mi Rubik’s Cube”.

Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi Shenzhen mempunyai keluasan pembinaan kira-kira 46,000 meter persegi. Akan ada unit LED 360 darjah yang mengelilingi skrin di sekitar podium bangunan.

Peter Schubert, rakan pereka Ennead dan ketua arkitek Ibu Pejabat Antarabangsa Xiaomi Shenzhen, mengatakan mengenai inspirasi projek itu, “Inspirasi seni bina kami berasal dari fokus dan rasa teknologi yang dibawa oleh Xiaomi kepada orang ramai.” Dia menambahkan, “Konsep reka bentuk’Mi Rubik’s Cube’ mengambil aliran lalu lintas bangunan sebagai kriteria, memimpin interaksi dan integrasi berbagai ruang fungsional, dan mewujudkan semangat inovasi dan kerjasama yang tidak henti-hentinya dalam budaya dan misi Xiaomi.”

Pada bulan Jun 2020, Kerajaan Rakyat Perbandaran Shenzhen dan Xiaomi mengadakan upacara menandatangani perjanjian pembangunan di Pusat Sivik Shenzhen.

mi
(Sumber: Ennead Architects)

Xiaomi akan menubuhkan syarikat khas untuk projek ini di bandar, yang disebut Shenzhen Xiaomi Information Technology Co., Ltd., dan syarikat itu akan menubuhkan ibu pejabat antarabangsa di Houhai dan markas kewangan dan perniagaannya di Daerah Nanshan. Bangunan Ibu Pejabat Antarabangsa akan merangkumi tiga sektor utama, termasuk telefon pintar dan pusat AI, pengembangan perniagaan, dan perkhidmatan Internet, untuk mengembangkan lagi pasaran antarabangsa syarikat dan membantu strategi inovatif.

Lihat juga:Pasukan Cyberdog memenangi Anugerah Teknologi Tahunan Xiaomi 2021

Xiaomi merancang untuk melabur 7.76 bilion yuan di Shenzhen untuk membina ibu pejabat antarabangsa yang baru. Dianggarkan bahawa pendapatan operasi kumulatif dari 2020 hingga 2024 adalah sekitar 51 miliar yuan, menghasilkan sekitar 600 juta yuan dalam pendapatan fiskal tempatan.

Pada bulan Oktober 2020, Shenzhen menjual 3 plot komersial dengan harga 731 juta yuan. Ketiga-tiga plot dijual pada harga permulaan. Antaranya, Shenzhen Xiaomi Information Technology Co., Ltd. menawar plot T107-0092 dengan harga 531 juta yuan.