Hurun Melancarkan 500 Perusahaan Swasta Paling Bernilai di China 2021

Institut Penyelidikan Hurun dikeluarkan pada hari RabuSyarikat Swasta Paling Bernilai 2021Senarai 500 syarikat induk bukan milik negara teratas di China disenaraikan mengikut nilai. Tencent secara rasmi menjadi syarikat paling berharga di China, memimpin Hurun China 500 dengan penilaian $609 bilion, menurut senarai itu.

Gergasi semikonduktor TSMC berada di kedudukan kedua dengan nilai $577 bilion. Nilai Alibaba dibelah dua, turun satu tempat ke tempat ketiga. Nilai ByteDance meningkat tiga kali ganda tahun lalu, meningkat lima tempat ke No.4. Pembuat bateri CATL, yang naik 6 tempat ke 10 teratas untuk pertama kalinya, kini berada di kedudukan kelima, dengan nilai meningkat 2.5 kali ganda menjadi $233 bilion.

Ambang masuk meningkat 39% dari tahun sebelumnya kepada $5 bilion. Nilai pasaran 34 syarikat meningkat dua kali ganda, diketuai oleh ByteDance, CATL, dan Meituan.

Penjagaan kesihatan dan tenaga telah berkembang dengan ketara, menjadi dua sektor teratas. Sektor perubatan tradisional dan runcit farmaseutikal, harta tanah, dan pendidikan mengalami penurunan terbesar, termasuk Tal, Evergrande Group, dan Huahai Pharmaceutical.

Shanghai mengatasi Beijing untuk menjadi kota dengan jumlah syarikat terbanyak dalam senarai, menambah dua lagi, menjadikan jumlah syarikat dalam senarai itu menjadi 69. Beijing kehilangan 25 syarikat, mengurangkan jumlahnya kepada 68 dan kini berada di kedudukan kedua. Shenzhen menduduki tempat ketiga dengan 45, diikuti oleh Hangzhou dan Hong Kong dengan masing-masing 30, dan Taipei dengan 24. Separuh daripada 500 teratas Hurun China tertumpu di 6 bandar ini.

Umur rata-rata Hurun China Top 500 adalah sekitar 25 tahun, biasanya sekitar tahun 1996. Tiga puluh empat daripadanya mempunyai sejarah lebih dari 50 tahun, dan lima daripadanya mempunyai sejarah lebih dari 100 tahun, semuanya dari Hong Kong. Lapan daripadanya agak baru dan berusia kurang dari lima tahun, termasuk Teknologi RELX dan Dingdong Shopping.

88% adalah syarikat awam, meningkat 2%. Bursa Saham Shenzhen dan Shanghai masih merupakan tempat penyenaraian pilihan bagi syarikat dalam senarai, masing-masing dengan 143 dan 142, diikuti oleh Bursa Saham Hong Kong dengan 119. Dua puluh tujuh nama disenaraikan di Amerika Syarikat.

Lihat juga:Huawei menduduki tempat kedua dalam kesediaan SDG 100 syarikat swasta Hurun China

“Syarikat-syarikat di Hurun China 500 adalah’tulang belakang’ sektor swasta China dan mempunyai pengaruh ekonomi yang penting,” kata Hu Run, ketua dan ketua penyelidik Hurun Report. Pendapatan tahunan di antara mereka adalah $3.75 trilion, bersamaan dengan satu perempat daripada KDNK tahunan China, dan menggunakan 11 juta orang. Walaupun terkena Covid, mereka berjaya berkembang, lebih dari dua kali ganda nilai rata-rata mereka menjadi $20 bilion sejak wabak itu bermula dua tahun lalu, dan jumlah nilai mereka meningkat sebanyak $4.7 bilion menjadi $10.3 bilion. “