Hurun: Jumlah unicorn global meningkat 24% kepada 1,312 pada suku pertama

Institut Penyelidikan Hurun mengeluarkannyaLaporan Separuh Tahunan Global Unicorn Index 2022Pada 30 Ogos, kedudukan syarikat permulaan global yang ditubuhkan sejak tahun 2000 dan bernilai sekurang-kurangnya $1 bilion disediakan, walaupun belum disenaraikan di bursa awam. Menurut senarai itu, Douyin yang berpangkalan di Beijing menjadi unicorn paling berharga di dunia untuk tahun kedua berturut-turut, walaupun turun 43% kepada 1.3 trilion yuan ($188 bilion).

Dalam enam bulan hingga Jun 2022, jumlah unicorn di seluruh dunia meningkat sebanyak 254, atau 24 peratus, kepada 1.312. Amerika Syarikat masih memimpin, menambah 138 kepada 625, menyumbang hampir separuh daripada semua unicorn di dunia. China menduduki tempat kedua dengan 312, meningkat 11. India menduduki tempat ketiga dengan 68, meningkat 14.

Rata-rata, syarikat-syarikat ini ditubuhkan lapan tahun yang lalu, pada tahun 2014. 80% daripada mereka menjual perisian dan perkhidmatan, dan hanya 20% menjual produk fizikal. Antaranya, 52% adalah syarikat B2B, dan 48% menghadapi pengguna secara langsung. Industri yang paling banyak dipengaruhi oleh unicorn adalah perkhidmatan kewangan, pengurusan perniagaan, penjagaan kesihatan dan runcit. Nilai keseluruhan unicorn global adalah 27.9 trilion yuan, melebihi KDNK Jerman dalam satu tahun.

Ditubuhkan pada tahun 2012 dan beribu pejabat di Beijing, Douyin tetap menjadi unicorn paling berharga di dunia walaupun penilaiannya merosot kerana dasar antimonopoli dan peraturan industri tempatan yang lain.

Lihat juga:ByteDance mendahului Indeks Unicorn Hurun 2021 dengan penilaian $350 bilion

Penilaian SpaceX yang berpusat di California meningkat 25 peratus kepada 840 bilion yuan, mengatasi Ant Group, yang turun 20 peratus menjadi 800 bilion yuan. SHEIN e-dagang rentas sempadan fesyen pantas menduduki tempat kelima dengan penilaian 400 bilion yuan.

WeBank yang berpusat di Shenzhen dan JD Technology yang berpusat di Beijing adalah antara 10 unicorn teratas di dunia, dengan penilaian masing-masing 220 bilion yuan dan 200 bilion yuan. Didi dan Luckin Coffee kembali ke senarai unicorn tahun ini setelah ketiadaan sementara. Walaupun mereka baru-baru ini menghadapi beberapa masalah kerana alasan yang berbeza, Institut Penyelidikan Hurun percaya bahawa mereka masih mengganggu industri mereka dan mencipta banyak pulangan untuk pelabur awal.

Mengikut bandar, San Francisco mengekalkan gelaran “Ibu Kota Unicorn Dunia” dengan 176 syarikat unicorn, meningkat 25 dari tahun lalu. New York mengatasi Beijing dan menduduki tempat kedua dengan 120 unicorn, menambah 35. Beijing, dengan 90 unicorn, jatuh ke tempat ketiga, diikuti oleh Shanghai dengan 69.

Di bawah trend karbon rendah global, industri tenaga baru berkembang pesat, dengan 27 unicorn dalam senarai. Empat syarikat China dalam senarai tersebut adalah Envision Energy dengan penilaian 67 miliar yuan, CALB dengan penilaian 64 miliar yuan, SVOLT dengan penilaian 46 miliar yuan, dan Envision AESC Group dengan penilaian 43 miliar yuan.

Alibaba telah menginkubasi 5 unicorn, kedudukan tertinggi, diikuti oleh Geely dan JD.com dengan 4 masing-masing, dan GAC Automobile dan Baidu dengan 3 masing-masing. Antaranya, GAC Automobile adalah syarikat milik negara, dan tiga unicorn yang diinkubasi adalah jenama kenderaan tenaga baru GAC AION, syarikat tenaga baru Dawan Technology dan jenama perjalanan mudah alih ONTIME.

Hu Run, Ketua dan Ketua Penyelidik Hurun Report, berkata: “Berbanding dengan unicorn di China dan Amerika Syarikat, tiga industri teratas dengan unicorn paling banyak di China adalah teknologi kesihatan, kecerdasan buatan, e-dagang dan semikonduktor. Tiga industri teratas adalah perkhidmatan perisian, teknologi kewangan dan teknologi kesihatan.”