Huawei secara rasmi melancarkan HarmonyOS domestik, menggoda telefon utama P50 yang akan datang

Huawei secara rasmi melancarkan sistem operasi Harmony telefon pintarnya pada hari Rabu, kerana pembuat peralatan telekomunikasi China berusaha untuk bebas sepenuhnya dari teknologi A.S.

Pada acara livestream, Huawei juga melancarkan rangkaian produk, termasuk jam tangan pintar, stylus dan tablet yang dikuasakan oleh HarmonyOS, bersama dengan pengumuman migrasi besar-besaran yang akan menampilkan sekitar 100 peranti Huawei lain-termasuk telefon dan tablet-dikemas kini dari sistem operasi semasa berdasarkan platform Android Google untuk berjalan di HarmonyOS.

Wang Chenglu, presiden bahagian perisian kumpulan perniagaan pengguna Huawei, menyebut sistem operasi sebagai platform “Internet of Things”. Dia mengatakan bahawa HarmonyOS aims akan menyediakan” bahasa umum “untuk pelbagai jenis peranti untuk berhubung dan berkolaborasi, memberikan pengguna pengalaman yang lebih mudah dan selamat. Ini bermaksud bahawa semua peranti yang dikuasakan oleh Harmony-OS dapat dihubungkan bersama dan dikendalikan oleh panel individu pada telefon pintar.

HarmonyOS pada mulanya akan muncul pada model unggulan baru-baru ini, termasuk Mate 40, Mate 30, P40, dilipatPasangan X2Dan siri Nova8. Syarikat meramalkan bahawa pada akhir 2021, jumlah peranti pintar yang dilengkapi dengan sistem operasi baru akan mencapai 300 juta, di mana peranti Huawei akan melebihi 200 juta, dan rakan pihak ketiga akan menyumbang 100 juta.

Syarikat itu mula mengembangkan alternatif untuk Android dan iOS pada tahun 2016 dan menggunakannya sebagai sumber terbuka untuk pelbagai peranti pada bulan September tahun lalu.

“Telefon HarmonyOS 2 dapat mempertahankan kecepatan membaca dan menulis yang serupa dengan telefon baru setelah 36 bulan penggunaan, walaupun dengan sedikit ruang penyimpanan yang tersedia pada peranti,” kata syarikat itu dalam siaran pers, sambil menambah bahawa ia tetap komited untuk menjaga privasi dan keselamatan pengguna.

Pada masa akan datang, semua peranti yang dikuasakan oleh Harmony OS dapat dihubungkan bersama melalui panel kawalan pada telefon pintar. (Sumber gambar: Huawei)

Pada bulan Mei 2019, syarikat teknologi itu dimasukkan ke dalam senarai entiti AS, yang melarang syarikat AS mengeksport teknologi ke syarikat China atas alasan keselamatan negara. Langkah itu memutuskan Huawei dari sistem operasi Android Google dan mengancam bekalan perkakasannya, termasuk chipset utama. Huawei dengan tegas menolak sebarang hubungan dengan tentera China.

Menurut Reuters, Google, yang merupakan pembekal telefon pintar terbesar di dunia, menduduki tempat keenam dengan pangsa pasar 4% pada suku pertama tahun ini kerana sekatan tersebut. Ia juga terpaksa menjual jenama telefon pintar bajet Honor pada November lalu untuk terus hidup.

Pada tahun 2014, pendapatannya adalah RMB 152.2 bilion (US $23.38 bilion), penurunan tahunan sebanyak 16.5%Suku pertama 2021Ini adalah suku kedua berturut-turut penurunan pendapatan Huawei setelah penurunan pendapatan 11.2% pada suku keempat 2020.

Pada majlis itu, Huawei turut melancarkan FreeBuds 4, alat dengar Bluetooth tanpa wayar Pembatalan Bunyi Aktif (ANC) dan dua paparan iaitu Huawei MateView dan Huawei MateView GT.

Lihat juga:Huawei tuan rumah pelancaran HarmonyOS pada 2 Jun

Pada akhir acara, ia mengolok-olok produk unggulan P50 yang akan datang, tetapi tidak ada harga atau tarikh pelepasan yang diumumkan. Namun, foto jarak dekat telefon pintar menunjukkan empat lensa dan dua lampu kilat di atasnya. Ia juga membayangkan Huawei akan terus bekerjasama dengan gergasi kamera Leica.

Telefon baru ini akan mempunyai “reka bentuk ringan dan bahasa reka bentuk ikonik dan membawa fotografi mudah alih ke tahap yang baru,” kata Richard Yu, ketua eksekutif unit perniagaan pengguna Huawei. Dia menambah bahawa tidak ada tarikh pelepasan yang ditetapkan “untuk alasan yang semua orang tahu”.