Huawei menyesuaikan pengurusan, Ding Yun melantik presiden BG korporat

China Digital Media CorporationSohuDilaporkan pada hari Jumaat bahawa Huawei baru-baru ini mengeluarkan dokumen dalaman yang melantik Ding Yun untuk menggantikan Peng Zhongyang sebagai presiden kumpulan perniagaan perusahaan (BG) syarikat itu. Pada masa yang sama, Ding Yun masih menjadi presiden rangkaian pengendali syarikat BG.

Ding Yun, seorang pekerja kanan Huawei, lulus dari Universiti Tenggara China dan menyertai Huawei pada tahun 1996. Berkhidmat sebagai presiden lini produk syarikat, presiden penjualan penyelesaian global, presiden pasaran global, presiden produk dan penyelesaian, dan presiden rangkaian pengendali BG.

Peng Zhongyang tidak lama menjadi presiden BG korporat. Pada awal tahun 2020, Huawei melantik Peng sebagai presiden, dan Yan Lida, mantan presiden BG korporat, dipindahkan ke presiden jabatan pengurusan nasional peringkat B firma itu.

Menurut laman web rasmi Huawei, Enterprise BG adalah organisasi pengurusan dan sokongan untuk penyelesaian, pemasaran, penjualan dan perkhidmatan untuk pelanggan korporat.

BG korporat Huawei telah wujud selama lebih dari 10 tahun. Hingga akhir tahun 2020, Huawei mempunyai lebih daripada 30,000 rakan kongsi di seluruh dunia, di mana 253 syarikat Fortune 500 telah memilih Huawei sebagai rakan transformasi digital mereka.

Lihat juga:Pusat Inovasi Penyelesaian Kereta Pintar 2000 meter persegi Huawei dan Sembilan Makmal Dilancarkan

Untuk pasaran peringkat perusahaan, Huawei telah membuat lebih dari 100 penyelesaian yang merangkumi lebih dari 10 industri termasuk bandar pintar, kewangan, tenaga, pengangkutan, dan pembuatan, serta Huawei Cloud, rangkaian IP pintar, penyelesaian ADN semua-optik, pengkomputeran, pusat data, Produk Huawei seperti kit 5GtoB.

Menurut laporan kewangan syarikat 2020, perniagaan perusahaan Huawei mempunyai kadar pertumbuhan terpantas di antara tiga perniagaan utama, dengan pendapatan 100.3 bilion yuan (15.73 bilion dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 23%. Pada separuh pertama tahun 2021, perniagaan korporatnya adalah satu-satunya sektor yang mencapai pertumbuhan.

Pada Sidang Kemuncak Penganalisis Global Huawei pada 13 April 2021, Chen Banghua, naib presiden Huawei Enterprise BG, mengatakan bahawa pada tahun 2020, pendapatan Huawei Enterprise BG China akan melebihi AS $10 bilion untuk pertama kalinya, dan akan mencabar sasaran AS $20 bilion pada tahun 2021, meningkat 30%. “Menjelang 2025, Huawei Enterprise BG akan berusaha untuk mencapai sasaran penjualan AS $50 bilion.”