Huawei menjalin kerjasama automotif dengan Chery dan JAC

Model pembuatan kereta “pemilihan pintar” Huawei bekerjasama dengan OEM lain telah tersebar luas dalam industri automotif. Selain Seres, Huawei telah menyelesaikan kerjasama bisnis dengan Chery, JAC, dan Arcfox,36krPada hari Selasa, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Huawei akan bekerjasama dengan Chery untuk menyumbang sekurang-kurangnya dua model dan JAC untuk menyumbang sekurang-kurangnya satu model. Sebagai tambahan kepada kerjasama penyelesaian HI, Huawei juga akan bekerjasama dengan ARCFOX untuk membangunkan model berdasarkan mod pemilihan pintarnya.

Perniagaan automotif Huawei boleh dibahagikan kepada tiga kategori. Kerjasama yang paling asas adalah menjual komponen seperti HarmonyOS dan pengawal domain. Kategori kedua adalah bekalan penyelesaian modular, seperti penyelesaian HI Huawei. Kerjasama yang paling mendalam antara Huawei dan syarikat kereta adalah perniagaan pemilihan pintar. Huawei kini bekerjasama dengan Seres untuk melancarkan dua model-Seres SF5 dan AITO M5, dan model kerjasama susulan M7 juga telah didedahkan.

Berdasarkan model pemilihan pintar, Huawei akan sangat berpartisipasi dalam definisi produk kenderaan, pemilihan komponen teras dan sistem perkhidmatan penjualan. Menurut sumber, Huawei juga akan membina sistem pengecasan dan pertukaran bateri. Sebaliknya, kerjasama Huawei dengan syarikat kereta Focus lebih kepada pengembangan dan pembuatan platform kenderaan.

Lihat juga:Jenama automotif Huawei AITO dengan cepat mengembangkan saluran penjualan

Menurut maklumat rasmi, AITO M5 yang dilancarkan bersama oleh Huawei dan Seres telah dihantar pada bulan Mac tahun ini. Pada bulan Mei, dilaporkan bahawa 5006 AITO M5 telah dihantar, dan jumlah penghantaran kumulatif mencapai 11,296.