Huawei mengumumkan Mate X2 baru yang boleh dilipat, HarmonyOS untuk menggantikan Android di flagship mulai April

Pembuat telefon pintar China pada hari Isnin melancarkan telefon bimbit terbarunya yang boleh dilipat, Mate X2, sebagai tanda usaha berterusan untuk menerajui pasaran telefon pintar kelas atas.

Peranti 5G baru, dengan reka bentuk baru dari pendahulunya Mate X dan XS, mempunyai skrin besar yang terbentang dari dalam seperti buku, serupa dengan Samsung Galaxy Fold dan Galaxy Z Fold 2.

Telefon pintar ini mempunyai paparan 8.01 inci, resolusi 2480×2200 piksel, dan nisbah aspek 8: 7.1. Setelah skrin dilipat kembali, peranti ini mempunyai skrin 6.45 inci dengan resolusi 2700×1160 piksel dan nisbah aspek 21: 9. Kedua-dua paparan adalah panel OLED dengan kadar penyegaran 90Hz.  

Huawei Mate X2 direka dengan kerjasama Leica. Dibanggakan sebagai telefon lipat pertama dengan lensa periskop, ia dilengkapi dengan tetapan kamera menghadap belakang dengan 4 sensor yang merangkumi sudut pandang lebar 50 megapiksel, sudut pandangan ultra lebar 16 megapiksel, telefoto zoom optik 12 megapiksel 3x, dan super zoom 8 megapiksel. Paparan luaran mempunyai kamera selfie 16 megapiksel, tetapi tiada kamera pada skrin dalaman yang boleh dilipat.

Mate X2 menampilkan reka bentuk engsel sayap Falcon baru, yang mengurangkan ketebalan keseluruhan telefon ketika dilipat, menghilangkan jurang yang dapat dilihat pada model yang dapat dilipat sebelumnya.

0035ZgVPgy1gnwkp0rkh4j61u00u0e8102.jpg
Peranti pintar ini mempunyai paparan 8.01 inci, resolusi 2480×2200 piksel, dan nisbah aspek 8: 7.1. (Sumber gambar: Huawei)

Peranti ini dilengkapi dengan chipset Kirin 9000 yang dibangunkan secara bebas oleh Warwick dan dihasilkan oleh Taiwan TSMC. Secara dalaman, ia membungkus bateri 4500mAh yang menyokong pengecasan pantas 55W.

Versi 256GB berharga RMB 17,999 (2786 yuan), manakala versi 512GB dijual pada RMB 18,999 (2941 yuan). Telefon ini boleh didapati dalam warna hitam, putih, biru dan merah jambu dan akan tersedia di China pada hari Khamis.  

Seperti semua telefon Huawei baru yang dilancarkan setelah sekatan A.S. pada akhir 2019, Mate X2 akan melanda pasaran tanpa sokongan Google, dan tidak jelas sama ada telefon itu akan tersedia di pasaran antarabangsa.

Menurut Yu Chengdong, Ketua Pegawai Eksekutif perniagaan pengguna, awan dan kecerdasan buatan Huawei, telefon ini kini menjalankan EMUI11.0 berdasarkan Android10, tetapi akan menjadi salah satu telefon pertama yang dikemas kini ke HarmonyOS yang dibangunkan sendiri pada bulan April tahun ini.

Huawei telah melancarkan versi beta HarmonyOS 2.0 pada beberapa peranti.

20210222-201655(WeLinkPC).jpg
Yu Chengdong, Ketua Pegawai Eksekutif Warwick Consumer Business, menunjukkan Mate X2 baru pada sidang media di Shenzhen pada hari Isnin. (Sumber gambar: Huawei)

Pada acara pelancaran di Shenzhen pada petang Isnin, Yu berkata 2020 adalah tahun yang luar biasa dan mencabar untuk Warwick.

Kami mendapati diri kita diserang oleh kedua-dua wabak pneumonia mahkota baru dan pusingan kedua dan ketiga sekatan di Amerika Syarikat, yang telah membawa kesukaran yang besar kepada operasi perniagaan dan kerja harian kami. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada sokongan padu rakan kongsi, pembekal, dan terutamanya pengguna global, kami telah melepasi 2020, kata Yu.

Huawei menghantar 32 juta telefon pintar pada suku keempat 2020, turun hampir 43 peratus dari tahun sebelumnya, menurut firma penyelidikan Canalys.

Pada tahun 2019, gergasi teknologi itu dimasukkan ke dalam senarai entiti A.S., melarang syarikat A.S. daripada mengeksport teknologi kepada syarikat China. Langkah itu memotong hubungan Huawei dengan sistem operasi Android Google dan mengancam bekalan perkakasannya, termasuk chipset utama.

Pada bulan November 2020, syarikat itu menjual sub-jenama telefon pintar anggarannya, Honor, kepada konsortium lebih daripada 30 ejen, pengedar dan entiti yang disokong oleh kerajaan, dengan mengatakan bahawa ia berada di bawah tekanan besar untuk melakukannya.

Dalam berita kemudian bulan lalu, Reuters melaporkan bahawa Huawei sedang dalam perbincangan awal untuk menjual jenama telefon pintar kelas atasnya P dan MateDisangkal oleh syarikatDanPengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Ren Zhengfei.

Lihat juga:Siri Huawei Mate 40 akan menjadi telefon pintar pertama yang menyokong elemen digital baru China

Menurut data dari syarikat penyelidikan pasaran Counterpoint, telefon bimbit siri P dan Mate adalah telefon bimbit utama Huawei, menyumbang hampir 40% daripada jumlah jualan syarikat pada suku ketiga 2020.