Huawei menduduki tempat kedua dalam kesediaan SDG 100 syarikat swasta Hurun China

Institut Penyelidikan Hurun mengeluarkan salinan yang disebut “2021 SDG syarikat swasta Hurun China menyediakan 100“Pada hari Isnin. Dalam dokumen itu, institut itu menyenaraikan 100 syarikat swasta China yang paling sesuai dengan 17 Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Laporan menunjukkan bahawa Yili mendahului senarai, Huawei kedua, dan Country Garden ketiga. Pada masa yang sama, Haier Smart Home, Ping An Insurance, dan Fuxing International bersama-sama menduduki tempat keempat.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa industri penjagaan kesihatan yang diwakili oleh WuXi AppTec dan Mindray Biomedical telah memasuki 100 syarikat teratas, dengan jumlah 13 syarikat. Diikuti oleh 10 syarikat dalam industri perkhidmatan rangkaian awam, yang diwakili oleh Alibaba Group Holdings Co., Ltd. dan Tencent. Diikuti oleh industri automotif yang diwakili oleh BYD dan Great Wall Motors, dan industri harta tanah yang diwakili oleh Country Garden dan Shimao, 7 syarikat masing-masing memasuki 100 teratas.

Dari perspektif serantau, syarikat yang beribu pejabat di Shenzhen menyumbang separuh daripada 10 teratas. Jumlah syarikat tersenarai terbesar adalah syarikat yang beribu pejabat di Beijing, dengan 17, diikuti oleh Shenzhen dengan 14. Shanghai ketiga dengan 11. Hangzhou dan Foshan masing-masing menduduki tempat keempat dan kelima dengan 6 dan 4 ibu pejabat korporat. Syarikat dari lima bandar utama ini merangkumi separuh daripada 100 teratas. Sebanyak 31 syarikat di Yangtze River Delta berada dalam senarai, dan 25 syarikat di Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area berada dalam senarai.

Daripada 17 Matlamat Pembangunan Mampan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Matlamat 1 adalah bebas daripada kemiskinan, Matlamat 5 adalah kesaksamaan jantina, dan Matlamat 13 adalah tindakan iklim, untuk menamakan beberapa. Matlamat ini mempunyai sejumlah 169 matlamat khusus, yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah pembangunan secara komprehensif dan menyeluruh dalam tiga dimensi-sosial, ekonomi dan alam sekitar menjelang 2030.

Lihat juga:Huawei menyesuaikan pengurusan, Ding Yun melantik presiden BG korporat

Senarai yang dikeluarkan baru-baru ini merangkumi syarikat-syarikat dalam “500 Perusahaan Swasta Paling Bernilai Hurun China”. Sumber termasuk maklumat awam mengenai perniagaan dan industri, seperti laporan tahunan syarikat dan laporan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (alam sekitar, sosial dan tadbir urus), laporan tanggungjawab sosial korporat (tanggungjawab sosial korporat) dan laporan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG).

Skor untuk tinjauan ini adalah 100. 100 syarikat teratas memperoleh skor purata 33 mata dan ambang penyenaraian 24 mata.

Hu Run, ketua dan ketua pegawai penyelidikan Laporan Hurun, mengatakan bahawa berkecuali karbon dan pembangunan lestari semakin mendapat perhatian global. Dalam konteks ini, Institut Penyelidikan Hurun menghasilkan “2021 Hurun China Private Company SDG Ready 100”, dengan harapan senarai itu dapat memberikan pandangan mengenai perusahaan swasta China, seperti firma mana yang telah melakukan 17 tujuan pembangunan lestari PBB. Lebih baik juga dapat mendorong lebih banyak syarikat untuk terus maju, yang sangat sesuai dengan konsep peningkatan dan kebaikan yang disokong oleh Laporan Hurun.