Huawei memulakan pengeluaran besar-besaran dan penghantaran cip pemacu OLED pada akhir 2021

Menurut British “Financial Times”, cip pemacu OLED yang dikembangkan sendiri oleh Huawei telah menyelesaikan pengeluaran percubaan dan dijangka akan memulakan pengeluaran dan penghantaran besar-besaran pada akhir tahun ini. Cip baru juga dijangka akan disatukan ke dalam penawaran Huawei yang lebih luas di kemudian hari.

Cip pemacu OLED fleksibel pertama Huawei HiSilicon menggunakan proses 40nm, danDalam perancanganIa akan dihasilkan secara besar-besaran pada separuh pertama tahun depan, dengan kapasiti pengeluaran bulanan 200-300 keping. Sampel telah dihantar ke BOE, Huawei, Honor dan syarikat lain untuk diuji.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan promosi pengeluar telefon pintar yang kuat dan pengurangan kos yang berterusan, panel OLED telah menjadi konfigurasi standard untuk telefon pintar pertengahan hingga tinggi arus perdana.

Agensi penyelidikan pasaran Sigmaintell mengatakan bahawa pada suku keempat tahun lalu dan suku pertama tahun ini, penghantaran panel OLED telefon pintar global melebihi panel LCD LTPS. Dianggarkan bahawa kadar penembusan panel telefon bimbit OLED global akan melebihi 45% pada tahun 2023.

Walaupun kadar penembusan panel telefon bimbit ini terus meningkat, penghantaran dan bahagian pasaran pengeluar panel telefon bimbit OLED China yang diwakili oleh BOE, Visionox, dan TCL CSOT juga terus meningkat, dan panel OLED BOE telah berjaya memasuki iPhone Apple. rantaian bekalan.

Untuk skrin OLED, cip pemacu juga merupakan peranti yang sangat kritikal. Terutama apabila skrin telefon bimbit yang lebih besar membawa resolusi yang lebih tinggi, keperluan untuk cip pemacu menjadi lebih tinggi dan lebih tinggi, dan terdapat lebih banyak teknologi pemampatan dan pemprosesan, jadi halangan masuk untuk cip pemacu OLED juga akan meningkat.

Lihat juga:Huawei melabur dalam mesin litografi untuk meningkatkan rantaian industri cip

Menurut data Omeda, pada tahun 2020, Samsung Electronics akan menguasai 50.4% pasaran cip pemacu OLED global, sementara tiga pengeluar Korea Selatan-Magnachip, Silicinworks dan Anapass masing-masing akan menguasai 33.2%, 2.7% dan 2.4%. Sebaliknya, pengeluar telefon bimbit daratan China menyumbang sekurang-kurangnya separuh daripada bahagian pasaran telefon bimbit OLED.

Sejak separuh kedua tahun 2020, kekurangan cip pemacu paparan global telah menyekat perkembangan beberapa industri berkaitan di China. Dalam konteks ini, kejayaan pelancaran cip pemacu OLED Huawei HiSilicon sangat penting.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pengeluar cip pemacu OLED terkemuka telah mula beralih dari 40nm ke proses 28nm yang lebih maju, menunjukkan kelemahan untuk cip pemacu OLED 40nm Huawei dalam persaingan pasaran berikutnya.