Huawei membentuk 10 lagi “tentera simpanan” dalaman

Diadakan di China Telecom dan gergasi elektronik HuaweiPada 29 Oktober 2021, mesyuarat perdana lima “legiun” komersial utama, syarikat itu kini mengambil tindakan selanjutnya. Saluran media domestikDI HadapanDilaporkan pada hari Isnin bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Ren Zhengfei telah mengeluarkan dokumen pada akhir 2021 untuk menubuhkan “pasukan kerja korps simpanan” dan melantik 10 orang yang bertanggungjawab untuk korps yang baru dibentuk.

10 pasukan simpanan terlibat dalam bidang termasuk media interaktif, kesihatan sukan, cip paparan, rangkaian taman perindustrian, rangkaian pusat data, pangkalan pusat data, sumber kuasa tapak dan modul, pautan lapangan terbang dan trek pintar, kuasa, dan penyelesaian tadbir urus.

Dalam perjalanan Ren ke Provinsi Shanxi, China pada Februari 2021, dia menjelaskan bahawa model legiun Huawei berasal dari Google, yang mengumpulkan saintis penyelidikan asas, pakar teknologi, pakar produk, pakar kejuruteraan, pakar penjualan, dan pakar penghantaran dan perkhidmatan dalam satu jabatan untuk memperbaiki perniagaan dan memendekkan kitaran kemajuan produk. Menurut Ren, pendekatan ini dapat membantu menghasilkan hasil yang lebih positif dalam industri.

Sejak menghadapi sekatan AS pada tahun 2019, prestasi Huawei telah terjejas secara material. Pendapatannya pada tahun 2021 adalah 634 bilion yuan (100.4 bilion dolar AS), penurunan tahun ke tahun sebanyak 28.9%, menandakan penurunan pertama dalam beberapa tahun. Pada saat yang sama, Huawei memulai serangkaian transformasi bisnis, termasuk pembentukan “Legion” Huawei.

Menurut laporan, tidak seperti lima korps standard (lombong arang batu, lebuh raya pintar, pelabuhan kastam, fotovoltaik pintar, dan tenaga pusat data) yang dibentuk tahun lalu, “korps simpanan” baru akan diberi masa operasi yang belum ditentukan, dan kesinambungannya bergantung pada prestasi. Pada masa ini, kebanyakan pasukan simpanan ini berada dalam mod persiapan, termasuk pengambilan kakitangan dan struktur organisasi.

Lihat juga:‘Legion’ Huawei memenangi pesanan besar untuk mempromosikan pendaratan 5G dalam senario industri

Laman web rasmi Huawei menunjukkan bahawa kebanyakan ketua pasukan simpanan telah lama bekerja di syarikat itu. Ramai yang mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman industri. Seperti operasi syarikat sebelumnya, Legion akan menargetkan pasaran global, kecuali tanah besar China. Oleh itu, pemimpin kor yang dipilih sering mempunyai pengalaman bekerja di luar negara.

Sebagai contoh, Wu Hao, ketua Kor Rizab Media Interaktif (Muzik), menyertai Huawei, & nbsp pada tahun 2008; Beliau telah menjadi tuan rumah perniagaan global Huawei ID, SkyTone, Huawei Mobile Cloud, Huawei Life Services, Huawei AppGallery dan Huawei Game Center. Dia kini merupakan pengurus besar bahagian perniagaan pasaran aplikasi perkhidmatan awan pengguna Huawei.