Huawei melancarkan papan IdeaHub untuk Android, serasi dengan HarmonyOS dan Windows

Gergasi teknologi China Huawei mengeluarkan papan IdeaHub pada hari Rabu, papan putih kolaboratif untuk pejabat pintar dan pendidikan. Ia mempunyai ciri-ciri inovatif, termasuk unjuran tanpa wayar dan penulisan pintar, untuk meningkatkan pengalaman pengguna dalam kerja interaktif dan senario pengajaran.

Ciri unjuran lungsur turunnya adalah berdasarkan teknologi Cast +, yang membolehkan pengguna memproyeksikan kandungan telefon bimbit ke skrin besar tanpa memasang aplikasi lain. Sebagai alternatif, pengguna boleh mengawal telefon mereka dari skrin besar, dan IdeaHub memastikan keselamatan maklumat tidak dikompromi semasa proses unjuran.

Untuk mewujudkan pengalaman menulis yang lancar, papan IdeaHub menggunakan teknologi ikatan jurang sifar dan mempunyai ciri perisian inovatif yang menawarkan latensi penulisan ultra rendah 35 ms. Ini menjadikan penulisan di papan semudah menulis di atas kertas, sementara teks pintar dan pengiktirafan grafik dan ciri perkongsian e-mel mengatasi papan putih tradisional dengan banyak kelebihan.

Projektor memaparkan imej, manakala papan putih semata-mata untuk menulis. Matlamat lembaga pengarah Huawei adalah menggunakan satu skrin untuk mencapai pelbagai fungsi, termasuk komunikasi jarak jauh, fungsi perkongsian segera, dan banyak lagi.

Lihat juga:Huawei akan mengenakan bayaran kepada Apple dan Samsung untuk royalti 5G tanpa wayar mereka

Ini adalah produk pertama seumpamanya yang memberi tumpuan kepada teknologi cahaya anti-biru optik, menghapuskan cahaya biru berbahaya dan peralihan warna, dan mewujudkan pengalaman visual yang selamat dan jelas. Idea untuk mengejar kesan visual teratas datang dari kebimbangan kami mengenai pergantungan yang semakin meningkat pada skrin digital.  

(Sumber gambar: Huawei)

Sun Quan, presiden bidang kolaborasi pintar Huawei, baru-baru ini mengatakan bahawa dalam era pasca-wabak, syarikat perlu menerapkan kaedah kolaborasi kerja baru. Strategi perniagaan Huawei adalah “kolaborasi awan akhir untuk membina ekosistem pejabat pintar senario penuh.” Melalui pelbagai produk kolaborasi pintar, menghubungkan ekosistem Huawei Cloud dan HarmoneyOS, menyediakan pengguna dengan produk yang kaya dan penyelesaian sehenti untuk memenuhi keperluan semua perusahaan.  

Walau bagaimanapun, mendapatkan kedudukan dalam pendidikan Cina adalah satu cabaran besar, kerana alat tradisional yang tidak pintar seperti projektor, papan putih dan penanda masih menguasai bilik darjah. Zhang Qiaoming, VP dari barisan produk kolaborasi pintar, percaya bahawa kaedah interaktif pendidikan harus dipelbagaikan. Pada pendapatnya, ini adalah masa apabila papan sinergi bersinar. Pada masa akan datang, alat pintar yang menyediakan penyelesaian pelbagai fungsi boleh menggantikan projektor secara besar-besaran. Ini terutamanya kerana pandemik mempercepat penyebaran pembelajaran digital, dan senario pejabat dan pengajaran memerlukan interaksi dan kemudahan digital yang lebih kerap.

Papan IdeaHub hanya menyokong Android buat masa ini, tetapi tidak lama lagi akan sesuai dengan HarmonyOS, juga dikenali sebagai Hongmengos di China. Ia adalah ciptaan dalaman Huawei pada tahun 2012,  Syarikat itu kehilangan sebahagian besar hubungannya dengan vendor cip dan perisian kerana larangan eksport A.S, Mereka telah menyedari betapa pentingnya mencapai kebebasan perisian.  

Mula-mula dikembangkan untuk Internet of Things, HarmonyOS kini menjadi sistem operasi pelbagai platform untuk telefon pintar, tablet, dan komputer riba yang dikatakan 60 peratus lebih pantas daripada Android.   ·  

Pada masa akan datang, papan IdeaHub juga akan menyediakan pilihan untuk pengguna Windows.  

Terdapat 65 ”dan 86” model untuk dipilih, masing-masing berharga 14,999 yuan dan 39,999 yuan. Papan Huawei IdeaHub sesuai untuk pemasangan lantai dan dinding, dan akan dijual di China mulai 17 Mac.