Huawei melancarkan model kenderaan elektrik tulen pertama AITO, kenderaan elektrik M5

Pada petang 6 September, padaHuawei Mate 50 Series Smartphone & Autumn New Products Conference, Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Consumer BG, mengeluarkanKenderaan elektrik AITO M5, model kenderaan elektrik tulen pertama dari jenama AITO. Versi standard kereta berharga 288,600 yuan (41,470 dolar AS) setelah subsidi, dan versi prestasi berharga 319,800 yuan.

Lihat juga:Huawei melancarkan siri telefon pintar Mate 50 dengan empat model yang dapat disambungkan ke satelit Beidou

Pada sidang media itu, Yu Minhong menyoroti sistem tork dinamik adaptif Huawei, yang diberi nama HUAWEI DATS, yang muncul di AITO M5 EV, dengan mengatakan bahawa ia dapat meningkatkan keselesaan perjalanan dan mengurangkan jitter. Dia berkata, “Pada masa ini, satu-satunya syarikat di dunia yang menguasai teknologi ini adalah Tesla dan Huawei.”

(Kredit gambar: AITO)

Alto M5 EV menggunakan casis aloi aluminium dan menggunakan mod penjimatan tenaga baru dan terkini untuk meningkatkan daya tahan. Apabila dicas sepenuhnya dan dalam mod penjimatan tenaga, versi pemacu belakang M5 EV dapat mencapai jarak pelayaran CLTC (China Light Vehicle Test Cycle) sejauh 620 kilometer, sementara versi pacuan empat roda dapat mencapai jarak pelayaran CLTC sejauh 552 kilometer.

EV dilengkapi dengan platform pintar pemacu elektrik tulen Huawei DriveONE. Ia menggunakan gabungan pacuan empat roda yang terdiri daripada motor asynchronous AC dan motor segerak magnet kekal belakang. Ia dapat menggerakkan kenderaan dari 0 hingga 100km/j dalam 4.5 saat, dan dapat mencapai 35.3 meter. Jarak brek.

AITO M5 EV (Kredit gambar: AITO)

Untuk mengatasi kebimbangan mengenai jarak pelayaran, AITO M5 EV menawarkan pengecasan pintar. Ia menunjukkan penggunaan kuasa semasa kenderaan untuk jarak tempuh semasa yang diberikan, dan kemudian stesen pengecasan yang tersedia dapat dilukis semasa perjalanan. Semasa memandu, kenderaan juga memaparkan ciri-ciri seperti maklumat tapak, amaran kuasa rendah, mod penjimatan kuasa super, pengecasan dan pembayaran yang mesra pengguna.

Pada acara itu, Yu mendedahkan bahawa kenderaan AITO serasi dengan 35 pengendali cerucuk pengecasan yang berbeza di seluruh negara dan 97% cerucuk pengecasan awam.

AITO adalah jenama bersama Huawei dan Seres, dan tergolong dalam model pemilihan pintar di antara tiga cara Huawei bekerjasama dengan syarikat automotif. Jenama ini tidak hanya dilengkapi dengan produk Huawei seperti konsol pintar HarmonyOS, tetapi juga menjual kenderaan mereka melalui kedai Huawei.

Pada masa ini, terdapat dua produk di bawah jenama Alto, iaitu M5 dan M7, dengan julat harga 249,800 yuan hingga 319,800 yuan dan 319,800 yuan hingga 379,800 yuan, dan keduanya adalah model hibrid. Yu mengatakan bahawa jumlah kenderaan Aito yang dihantar pada bulan Ogos adalah 10,045.