Huawei melabur dalam mesin litografi, dan rantaian industri cip meningkat

Raksasa teknologi China Huawei melabur dalam mesin litografi, salah satu peralatan teras yang diperlukan untuk pembuatan semikonduktor, untuk mengurangkan kekurangan cip global semasa.

Pada 2 Jun, pada hari yang sama Huawei melancarkan HarmonyOS, firma modal teroka Huawei, Hubble Technology Investments, menjadi pelabur ketujuh terbesar di RSLaser Opto-Electronics Technology Co. yang berpusat di Beijing dengan 4.76% saham, menurut data awam.

Lihat juga:Huawei secara rasmi melancarkan HarmonyOS domestik, menggoda telefon utama P50 yang akan datang

Berfokus pada pengembangan mesin litografi, RSLaser yang disokong oleh negara mengeluarkan laser excimer ultra dipercayai pertama di China pada tahun 2018, menjadikan China sebagai negara ketiga di dunia yang mengembangkan teknologi tersebut setelah Amerika Syarikat dan Jepun. RslaserDilaporkanTahun lalu, ia melabur 500 juta yuan dan merancang untuk menghasilkan 30 set laser excimer litografi dan peralatan lain setiap tahun.

“Mesin litografi dan sumber cahaya menentukan ketepatan cip,” kata Fu Liang, seorang penganalisis industri telekomunikasi, dalam sebuah artikelTemu ramahDengan Global Times. Produk peringkat lebih tinggi juga boleh diperkenalkan ke kawasan lain.

Setelah menghadapi kekurangan cip global dan kesukaran pengeluar luar untuk mendapatkan komponen yang disebabkan oleh perang perdagangan dengan Amerika Syarikat, Huawei melabur dalam pembuat cip domestik dan merancang cipnya sendiri untuk mengurangkan pergantungannya pada bekalan import. Sejak ditubuhkan pada tahun 2019, Hubble Investment telah membekalkan dana kepada hampir 30 syarikat, terutamanya dalam industri utama seperti bahan dan peralatan semikonduktor.

Kerajaan China juga telah melaksanakan insentif cukai dan bentuk sokongan negara lain untuk menggalakkan pembangunan industri semikonduktor domestiknya. Profesor Universiti Tsinghua Wei ShaojunKataPada tahun 2020, jumlah syarikat reka bentuk cip China mencapai 2.218, mewakili peningkatan lebih dari dua kali ganda pada tahun 2015.

Tetapi bekalan cip global masih dikuasai oleh syarikat tertentu, kata Fu. AKajianLaporan mengenai semikonduktor yang diterbitkan oleh IC Insights berpendapat bahawa China hanya dapat menghasilkan 19.4% cip yang digunakan di dalam negara, tetapi pengawal selia Beijing menetapkan sasaran 70%.

Xu Zhijun, Pengerusi Berputar HuaweiKataHuawei beralih ke pengembangan perisian, pengeluaran kereta dan teknologi 5G untuk mengatasi ketidakpastian bekalan.