Huawei bertindak balas terhadap persetujuan AS untuk rancangan penggantian telekomunikasi bernilai $1.9 bilion

Reuters melaporkan pada hari Rabu bahawa Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) telah membenarkan dana pampasan $1.895 bilion untuk membantu pengendali luar bandar domestik menggantikan peralatan rangkaian telekomunikasi dari Huawei, ZTE dan syarikat lain. Huawei mengeluarkan tindak balas yang kuat, mendakwa bahawa laluan yang dipilih oleh pengawal selia A.S. hanya akan menyebabkan kerugian ekonomi kepada pengendali di kawasan terpencil di negara ini

Menurut FCC, pelan itu merangkumi semua peralatan komunikasi dan perkhidmatan yang dihasilkan atau disediakan oleh Huawei dan ZTE yang dibeli sebelum 30 Jun tahun lalu. Di samping itu, rancangan itu akan meningkatkan jumlah maksimum pengguna perkhidmatan pengendali yang pada awalnya layak memohon subsidi dari 2 juta hingga 10 juta. Sekiranya jumlah nilai pembayaran balik yang diminta oleh syarikat penerbangan melebihi jumlah yang dirancang, dana tersebut akan diutamakan untuk memberi subsidi kepada syarikat penerbangan dengan 2 juta pengguna atau kurang. Pengendali yang berkaitan boleh memohon penggantian pada 29 Oktober.

Bloomberg mengatakan bahawa perintah penahanan ini terutama akan mempengaruhi pengendali kecil yang menyediakan perkhidmatan di luar bandar Amerika Syarikat.

Bagi pengendali telekomunikasi, kesukaran bukan untuk menggantikan peralatan, tetapi untuk mencari alternatif yang kos efektif dan merekrut pekerja mahir yang mencukupi. Pada awal Februari 2020, FCC secara terbuka menyatakan bahawa alasan Amerika Syarikat “ketinggalan” dalam pembinaan rangkaian 5Gnya adalah kekurangan pekerja mahir secara keseluruhan.

Dalam satu kenyataan, Huawei menekankan bahawa peralatannya pada masa ini memberikan “perkhidmatan peringkat tinggi dan berkualiti tinggi” kepada pengendali di kawasan luar bandar atau terpencil, dan mengatakan keputusan FCC untuk membongkar peralatan biasa pada dasarnya “tidak realistik” dan mengganggu operasi perniagaan tersebut.

Lihat juga:Firma telekomunikasi Perancis Orange mengatakan kerjasama dengan Huawei berjalan lancar walaupun terdapat kebimbangan di Eropah

FCC mengeluarkan pernyataan rasmi pada 30 Jun tahun lalu, secara rasmi mengenal pasti Huawei dan ZTE sebagai “ancaman keselamatan negara”, dengan itu menghalang penyedia komunikasi AS menggunakan dana subsidi kerajaan bernilai AS $8.3 bilion untuk membeli peralatan dari syarikat-syarikat ini. Walaupun kedua-dua syarikat China telah membuat permintaan untuk mengkaji semula pemfailan itu, mereka telah ditolak oleh FCC setakat ini.

Huawei sebelumnya menyatakan bahawa penentuan FCC bahawa Huawei menimbulkan ancaman keselamatan negara tanpa bukti tidak hanya melanggar prinsip proses perundangan yang wajar, tetapi juga memicu kecurigaan pelanggaran undang-undang. Kementerian Luar Negeri China juga berulang kali menyatakan penentangannya terhadap apa yang dilihat oleh pegawai sebagai tingkah laku tidak adil oleh pengawal selia AS.

Menurut laporan oleh media domestik China Jin10, laporan terbaru yang dikeluarkan oleh institusi penyelidikan pasaran Omdia dan Dell’Oro menunjukkan bahawa pada suku pertama 2021, peralatan telekomunikasi keseluruhan Huawei, penghantaran dan pendapatan peralatan 5G menduduki tempat pertama di dunia. Dari semua syarikat, Huawei menyumbang 27% daripada pasaran peralatan telekomunikasi global