Hillhouse Capital menafikan khabar angin pemberhentian tanpa pandang bulu

Teknologi SinaMelaporkan pada hari Rabu bahawa Hillhouse Capital, sebuah firma pelaburan yang berpusat di Beijing, melakukan pemberhentian kerja tanpa pandang bulu yang melibatkan sebahagian besarnya pekerja di pelbagai peringkat dalam kumpulan pasaran utama, menurut catatan sembang dari beberapa orang dalam.Jurucakap Hillhouse Capital kemudian menafikan berita ituSebagai tindak balas kepada media domestik, ia dipanggil khabar angin.

Hillhouse Capital Group, yang ditubuhkan oleh Zhang Lei pada tahun 2005, memberi tumpuan kepada pelaburan berstruktur jangka panjang. Pejabat telah ditubuhkan di Beijing, Hong Kong, New York, California, Singapura dan tempat-tempat lain. Pelaburan syarikat meliputi penjagaan kesihatan, pengguna dan runcit, TMT (teknologi, media dan telekomunikasi), pembuatan maju, kewangan dan perkhidmatan korporat.

Lihat juga:Hillhouse Capital meningkatkan pegangannya terhadap Xiaopeng dan Lee Automobile

Dalam laporan Sina Technology, rakan VC mengatakan bahawa desas-desus pemberhentian pada dasarnya benar, dan rancangan Hillhouse Capital saat ini adalah “sepenuhnya mengurangkan kumpulan pengguna, mengoptimumkan kumpulan TMT, dan beralih ke sektor teknologi.” Rakan kongsi yang disebutkan di atas juga mengatakan bahawa beberapa dana terkemuka dalam industri ini juga memotong seluruh pasukan dalam bidang penggunaan dan pendidikan tahun lalu.

Dalam tangkapan skrin yang bocor yang melibatkan pekerja Hillhouse, sebuah pesan berbunyi, “Saya baru saja menyelesaikan tinjauan portfolio saya beberapa minggu yang lalu. Sekarang saya harus membaca data pelaburan sepanjang masa. Terdapat pemberhentian dari pengurusan pertengahan hingga pekerja junior”. Sumber itu berkata, laporan semakan portfolio itu baru selesai beberapa minggu lalu sebelum dimaklumkan mengenai pemecatannya malam tadi. Kini menunggu kemaskini lanjut daripada The Boss.

Perlu dinyatakan bahawa pada hari Selasa,Beberapa media domestikMenurut laporan itu, seorang pelabur terkenal bernama Zhu Xiaohu pernah menerbitkan sebahagian laporan analisis mengenai situasi VC di kalangan rakannya, dengan mengatakan, “Situasi VC China suram tahun ini, ayolah! Saudara-saudara dalam perjalanan untuk mengumpulkan dana!”

Zhu Xiaohu menyebut laporan yang menunjukkan bahawa dana modal teroka yang berfokus pada pelaburan di Asia Tenggara dan India telah mengumpulkan $3.1 bilion tahun ini, hampir $3.5 bilion tahun lalu dan 47% lebih banyak daripada dana modal teroka yang berfokus pada China, menurut firma penyelidikan Preqin. Pada masa ini, jumlah pembiayaan modal teroka yang dilaburkan di China tahun ini adalah kira-kira $2.1 bilion, yang menjadikan harapan untuk mencapai jumlah pembiayaan sebanyak $27.2 bilion tahun lepas.